Project

ARC19: Verbouwing hoofdkantoor Lucas Bols Amsterdam – Bureau Rowin Petersma

Interieur

Begin dit jaar hebben de medewerkers van Lucas Bols hun geheel vernieuwde kantoor na een verbouwing van zes maanden door Bureau Rowin Petersma weer in gebruik genomen. Daarmee is iedereen weer terug in de drie panden aan de Paulus Potterstraat waar ook de Bols Bartending Academy en de Bols Experience zijn gevestigd. De terugkomst betekent de definitieve stap naar een nieuwe manier van flexibel werken voor de medewerkers en biedt nieuwe mogelijkheden om in de toekomst te vernieuwen en te groeien.

Toelichting Bureau Rowin Petersma –  Sinds de terugkeer van het uit 1575 stammende bedrijf naar Amsterdam in 2006, heeft Lucas
Bols een gestage groei doorgemaakt in Nederland en daarbuiten. Voor Bols betekende de groei, ruim 12 jaar later, een logisch moment voor de verdere ontwikkeling en vernieuwing van het bedrijf. Onderdeel hiervan was de geleidelijke verandering in de interne manier van
werken naar een meer open, transparante en flexibele organisatie die past bij het toenemende internationale en moderne karakter van het bedrijf. Onderdeel van die transitie was ook de fysieke werkomgeving van de kantoren zelf.

Transformatie hoofdkantoor Bols door Bureau Rowin Petersma. Beeld Kees Hummel

Beeld Kees Hummel

Het kantoor is daarom getransformeerd van de oude klassieke en corporate opzet naar een open, transparante en lichte werkomgeving op basis van de uitgangspunten van het ‘nieuwe werken’. Medewerkers hebben geen vaste plekken meer maar afhankelijk van het type werk en overleg kunnen ze kiezen uit verschillende soorten werk-en overlegplekken. Van heel open tot afgesloten om je te kunnen concentreren, van formeel en zakelijk voor ‘hoog’ bezoek tot informeel voor contact en overleg en plekken om te telefoneren. Zo is de nieuwe werkomgeving van Bols nu optimaal gericht op ontmoeting, samenwerking en het groeiende internationale karakter van het bedrijf.

Op de eerste verdieping, gelegen op de overgang tussen de werkruimtes en de publieksruimtes, is een nieuw werkcafé gemaakt dat ruimte biedt voor ontmoeting met bezoekers, informeel overleg, presentaties, lunch en koffie. De werkruimtes op de tweede en derde verdieping zijn open met elkaar verbonden via een vide waarin een reusachtig flessenrek hangt dat als een driedimensionaal display de producten
van Bols laat zien.

Transformatie hoofdkantoor Bols door Bureau Rowin Petersma. Beeld Kees Hummel

Beeld Kees Hummel

Het totale oppervlak van de werkruimtes en het werkcafé bedraagt ruim 950 m2 waar in totaal circa  40 verschillende soorten werkplekken zijn gecreëerd. Door de ruime wijze waarop de werkplekken in de ruimtes zijn verdeeld en de open en flexibele opzet, is het mogelijk om nog flink te groeien en lang gevestigd te blijven op deze mooie plek midden in Amsterdam.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Verbouwing hoofdkantoor Lucas Bols Amsterdam
  • Adviseur constructie Ingenieursgroep, Amsterdam
  • Adviseur installaties Ingenieursbureau Linssen, Amsterdam
  • Adviseur brandveiligheid Nelissen Ingenieurs, Eindhoven
  • Aannemer Derksen en Singerling, Amsterdam
  • Voorlopig ontwerp mei 2017
  • Definitief ontwerp juli 2018
  • Aanvang bouw juli 2018
  • Oplevering januari 2019
  • Opdrachtgever Lucas Bols Amsterdam BV
  • Ontwerpbureau Bureau Rowin Petersma, Amsterdam
  • Uitvoering E-installaties Kromwijk Elektro, Woerden
  • Uitvoering W-installaties Homij Technische Installaties, Amsterdam

Locatie

Reageer op dit artikel