Project

Telegraaf Media Groep

Geen categorie

Het gebouw van de Telegraaf Media Groep ligt aan de Basisweg in Amsterdam Sloterdijk. Het is samengesteld uit een nieuwbouwtoren van 10 verdiepingen, de breedbouw van 4 verdiepingen en een verbindingszone waar de entree is gesitueerd voor beide gebouwen. In 1974 is De Telegraaf verhuisd vanuit Amsterdam Centrum naar Amsterdam Sloterdijk. Dit gebouw van metselwerk wordt nu de breedbouw genoemd. Sinds de verhuizing in 1974 is er weinig aan het interieur gedaan. Zoals de foto’s laten zien was een renovatie wenselijk.

Telegraaf Media Groep

“Lopend door de breedbouw, zie je nu aspecten die heel tijdsbepalend waren in de periode dat dit kantoor gebouwd werd. Wat me direct opviel was dat ik niet kon herkennen dat ik in een gebouw liep waar aan een krant en andere media wordt gewerkt. De gebruikte materialen waren in de tijd dat de breedbouw werd gebouwd heel vernieuwend. Nu, bijna 40 jaar later, worden er andere eisen gesteld aan een gebouw, bijvoorbeeld aan de sfeer en het onderhoud.

Een belangrijk uitgangspunt was hierom dat de wanden gestuct zouden worden. Daar ben ik verder mee gegaan en heb een mooie gladde gietvloer voorgesteld met een uitgesproken marmering, waardoor het effect ontstaat dat de vloer ‘leeft’. Tegenover de gestuukte witte wand, bij de gangen, de trappen en de roltrappen, komt een levende stucwand in de kleur ‘leem’. Dat geeft een natuurlijke sfeer. Waar nu de nisjes zijn, in de gangen, komt een groot plexiglas vlak met ingefreesde traditionele drukletters. Dat vlak is ook een lichtelement. Zo wordt herkenbaar dat in de breedbouw een krant wordt gemaakt. Deze drukletters hebben een compositie van variabele lettergrootte.

De trappen krijgen open zwarte treden met een dichte, witte balustrade. De roltrap wordt afgewerkt met een heldere glazen balustrade en is aan de onderzijde dicht. Er ontstaat contrast met ‘open en dicht ’ en een wisselwerking met de lichtelementen, die op iedere verdieping te zien zal zijn. De koffiehoeken krijgen dezelfde afwerkingen maar door een ‘rondere’ vormgeving en ander kleurgebruik wordt de ervaring anders. De toiletgroepen zullen met nieuwe vloer en wandtegels heerlijke nieuwe en frisse ruimten worden.

Ieder element en het gebruikte materiaal zullen elkaar qua sfeer versterken waardoor het een genot zal zijn om door het gebouw te lopen en te werken.”

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Basisweg 30
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Telegraaf Media Groep
  • Projectarchitect(en) Randi van Gerve
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 05-09-2013
  • Oplevering 14-09-2012
  • Opdrachtgever Telegraaf Media Groep SSC
  • Ontwerpbureau randi van gerve Interieurarchitect BNI
Reageer op dit artikel