Project

Systeem voor de Kunsten

Geen categorie

Het project ‘Een systeem voor de kunsten” staat in het teken van gebiedsactivatie door middel van een culturele functie, in dit geval gesitueerd in de van Gendthallen in Amsterdam. Het is een hoog aanpasbaar, DIY en DFD (design for disassabmble) systeem. Het hele systeem is door middel van een CNC-­‐frees te produceren en met een
rubberen hamer in elkaar te zetten.

Systeem voor de Kunsten

In veel van de grote steden in Nederland zijn,oud industriële gebieden te vinden. Deze gebieden zijn over de jaren meer en meer deel geworden van de stad, als de van Gendhallen in Amsterdam, de Spoorkathedraal in Utrecht en de Lochallen in Tilburg. Vaak worden deze hallen tijdelijk gebruikt door kunstenaar, die op zijn beurt deze gebied weer interessant maken. Dit systeem stimuleert het tijdelijk gebruik van deze oud industriële hallen, Help bij het aantrekkelijk maken van deze gebieden (heractiveren), voorziet de kunstenaars van een werkplek die verplaatsbaar, hoog aanpasbaar, goedkoop en comfortabel is.

Het systeem kan geheel gemaakt worden aan de hand van een CNC-­‐frees.Er is gekozen voor deze techniek omdat het de mogelijkheid bied om veel externe partijen uit het realisatieproces te snijden. De doelgroep kan wanneer zij beschikking hebben over een CNC-­‐frees zelf de materialen kopen, de componenten fabriceren en de ruimte bouwen.

Het uiteindelijke product is te vergelijken met een stellingkast die zowel in de x, y en de z-richting kan groeien. Dit feit distantieert dit systeem van de bestaande CNC-­‐gefreesde systemen, als die van Pieter Stoutjesdijk, Lauwrens Sass en het wikihouse. Op een grid van 1200x1200x1200mm kunnen de kunstenaars hun eigen wereld vormen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres VOC Kade
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Systeem voor de Kunsten
  • Projectarchitect(en) Daan Meeder
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 28-09-2015
  • Ontwerpbureau Daan Meeder
Reageer op dit artikel