Project

Sportcentrum Activum Hoogeveen – diederendirrix

Architectuur

In Sportcentrum Activum in Hoogeveen liggen drie sportzalen onder een dak. Diederendirrix architectuur & stedenbouw ontwierp een gebouw waar je zowel binnen als buiten overal zicht hebt op sportactiviteiten. De betonnen plint en rode metselwerk gevel met verdiepte voeg zorgen voor een robuust karakter.

Sportcentrum Activum Hoogeveen – diederendirrix
foto: Arthur Bagen

De begane grond is het domein van de sporters. Hier liggen de kleedkamers en de drie zalen die in een compacte, rechthoekige plattegrond zijn geschakeld. De grote zaal is NOC*NSF gecertificeerd en heeft 1100 vaste tribuneplaatsen, en daarbij 900 middels uitschuifbare tribunes. De ruimtes voor publiek liggen op de verdieping waardoor de stromen goed worden gescheiden.

begane grond, beeld: diederendirrix

Uitzicht

Een grote luifel en tribunetrap verbinden de atletiekbaan en het sportcentrum met de topsporthal. Het sportcafé op de eerste verdieping biedt ruim uitzicht over beide. Vanuit hier is ook de 8-vormige rondgang langs beide grote zalen te bereiken, die de tribunes ontsluit. De derde sporthal is een gymzaal die tijdens evenementen ook geschikt is voor overnachting van groepen.

foto: Arthur Bagen

Interactie

Het complex heeft entrees aan verschillende zijdes en kan zo eenvoudig door veel groepen tegelijk worden gebruikt. “Het gebouw is bijzonder geschikt voor evenementen doordat ruimtes te koppelen zijn en het publiek eenvoudig van sporthal naar sporthal kan lopen. Overal hebben bezoekers direct zicht op sporters. Dit bevordert de interactie tussen mensen en beleving van sport.” stelt Paul Diederen.

foto: Arthur Bagen

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Sportcentrum Activum
  • Adviseur constructie ingenieursbureau Nelissen & Advies- en Ingenieursbureau voor bouwconstructies van de Laar
  • Aannemer Goossen te Pas Bouw
  • Ontwerpbureau diederendirrix architectuur & stedenbouw

Locatie

Reageer op dit artikel