Project

SAP Innovation Center

Geen categorie

Hoewel je in dit digitale tijdperk overal kun werken, clusteren Start-ups vaak in hippe kantoren. Het nieuwe SAP Innovation Center speelt hierop in. De inrichting is gedaan door SCOPE office for architecture. De creatieve werkomgeving stimuleert om open te denken om zo de ontwikkeling van klantgerichte ICT-oplossingen te ondersteunen. Het onconventionele ontwerp refereert aan het start-up karakter van jonge software-bedrijfjes.

SAP Innovation Center
DEU, Potsdam, SAP, Architekten: SCOPE office for architecture, Fertigstellung: 2013, DIGITAL 100 MB 8 Bit. – ©Zooey Braun; Veroeffentlichung nur gegen Honorar, Urhebervermerk und Beleg / permission required for reproduction, mention of copyright, complimentary copy, FUER WERBENUTZUNG RUECKSPRACHE ERFORDERLICH!/ PERMISSION REQUIRED FOR ADVERTISING!

Softwarebedrijf SAP helpt bedrijven bij het ontwikkelen van hun software. Tijdens de samenwerking wordt de klant uitgenodigd om samen het product te ontwikkelen. Het SAP Innovation Center biedt hiervoor plaats aan 100 medewerkers en 200 studenten. Door de open en creatieve uitstraling wordt samenwerking tussen klanten, onderzoekers en studenten gestimuleerd.

 

De twee bovenste verdiepingen zijn verdeeld in vier zones. Naast werkplekken vind je hier alles wat je nodig hebt in het dagelijks leven. Er is veel ruimte voor informele ontmoeting. Flexibiliteit en mobiliteit zijn de uitgangspunten in het ontwerp. Omdat de teams snel kunnen veranderen kan de ruimte gemakkelijk in verschillende configuraties worden ingedeeld. Dit door middel van whiteboards aan een rails, die tevens in een goede akoestiek voorzien.

 

Op de begane grond zit het restaurant dat zich opent naar de omgeving. Hier zit ook de ‘Design Thinking’ project zone. Hier is gekozen voor een rauwere uitstraling die refereert aan de garage waarin veel start-ups tot stand komen. Dit is door SCOPE office for architecture vertaald in ruwe materialen als zichtbeton, natuurlijk hout, de installaties in het zicht en industrieel meubilair.

 

Door het hele gebouw zijn duidelijke markeringen en typografieën gebruikt om de oriëntatie te vergemakkelijken. Zowel in meubilair als in vloer- en wandafwerkingen komt veel kleur terug. Het palet is goed afgestemd. De kleuren zijn fris, houden veelal het midden tussen zacht en fel, en passen goed bij het hout en beton.

Fotografie: www.zooeybraun.de

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Konrad-Zuse-Ring 10
  • Plaats Potsdam
  • Projecttitel SAP Innovation Center
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4500m2
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2011
  • Aanvang bouw 26-06-2014
  • Oplevering 01-09-2013
  • Opdrachtgever SAP AG
  • Ontwerpbureau SCOPE office for architecture
Reageer op dit artikel