Project

Roskilde Festival Højskole – MVRDV

Architectuur

Roskilde Festival Højskole – MVRDV
Beeld: Ossip

In Denemarken is een uniek complex geopend: de Roskilde Festival Højskole. De school heeft een eigen leraren- en studentencampus en is ontworpen door MVRDV in samenwerking met de Deense architect COBE. De opening van de school vormt het sluitstuk van het 11.000 m2 tellende masterplan ROCKMagneten van MVRDV/COBE waartoe ook het in 2016 geopende pop- en rockmuseum Ragnarock behoort. De Roskilde Festival Højskole is de eerste speciaal gebouwde school van dit type in 50 jaar in Denemarken en het terrein is in zijn geheel een ode aan de jeugdcultuur.

Toelichting MVRDV – Een oude cementfabriek in Roskilde is getransformeerd tot een eigentijdse school waar jongeren zich in vier tot tien maanden kunnen bekwamen in dans, muziek, kunst, architectuur en design. De school, die in januari al zijn eerste leerlingen ontving, biedt daarnaast ook cursussen aan op het gebied van debatteren, leiderschap en humanisme. Leerlingen én docenten van de Roskilde Festival Højskole verblijven zolang de cursus duurt in de nieuwbouw naast de school. Er zijn twee blokken voor studenten die hun kamer met een of twee medestudenten delen, en er is aparte huisvesting voor docenten.

Beeld: Ossip

Het idee van de Højskole – die in de verte doet denken aan de Nederlandse volksuniversiteit – is afkomstig van de negentiende-eeuwse Deense auteur en leraar N.F.S. Grundtvig. Hij had een school zonder examens voor ogen, waarin de nadruk zou liggen op creatieve vakken en waar studenten en leraren samen op een campus verblijven. Het initiatief voor de Roskilde Festival Højskole kwam van de organisatoren van het beroemde Roskilde Festival dat jaarlijks in juni wordt gehouden.

Beeld: Rasmus Hjortshoj-COAST

In het ontwerp van MVRDV en COBE is het betonskelet van de oorspronkelijke fabriek en het originele dak hergebruikt. De hoge 3.000 m2 tellende ruimte is opgedeeld in verschillende kleurrijke modules, volgens het ‘doos-in-een-doos-principe’, elk met een eigen functie. Deze modules zijn gerangschikt langs een centrale ‘rode loper’ die van de ene kant naar de andere kant van het gebouw loopt. In het midden is een houten tribune toegevoegd waar studenten elkaar kunnen ontmoeten en die daarnaast een perfecte plek is voor presentaties. Op de eerste verdieping zijn de lerarenkamer, de danszaal, een bibliotheek en verschillende studio’s.

Beeld: Rasmus Hjortshoj-COAST

Naast de school staat de huisvesting voor de studenten en de leraren, opgedeeld in 3 volumes van in totaal 2.600 m2 biedt dit plek aan 150 mensen. Er is gekozen voor een industriële uitstraling passend bij het oorspronkelijke fabrieksgevoel van deze plek. Van buiten oogt het gebouw als een verzameling gestapelde zeecontainers, in werkelijkheid bestaan de modules uit een houten structuur met een metalen omhulsel. De twee studentenblokken zijn onderling verbonden door een stalen loopbrug. Alle kamers komen uit op een gemeenschappelijke huiskamer, waar samen kan worden gegeten, gemusiceerd én gestudeerd.

Beeld: Ossip

De Roskilde Festival Højskole en de campus zijn het sluitstuk van het 11.000 m2 tellende masterplan ROCKMagneten, een inspirerend terrein speciaal bedoeld om de bloeiende Deense jeugdcultuur een plek te geven. Deze nieuwe gebouwen zijn complementair aan het opvallende Ragnarock Museum, en kunnen worden gezien als het achtergrondkoor dat ervoor zorgt dat het museum met zijn combinatie van goud en aluminium als ‘lead singer’ kan schitteren. De school en de aanwezigheid van 100-150 studenten zorgt voor energie en inspiratie. De buitenruimte van ROCKMagneten zal straks een belangrijk informele ontmoetingsplek worden voor jongeren, zeker in juni wanneer het jaarlijkse Roskilde Festival weer zal worden gehouden waarbij Roskilde gedurende 8 dagen geen 50.000 maar bijna 200.000 inwoners kent.

Voor ontwerp en realisatie van de Roskilde Festival Højskole en campus werkte MVRDV nauw samen met COBE, dat is gevestigd in Kopenhagen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Plaats Roskilde
 • Projecttitel Roskilde Festival Folk High School
 • Projectarchitect(en) Jacob van Rijs // MVRDV Partner: Fokke Moerel
 • Medewerkers Aser Giménez Ortega, Julius Kirchert, Samuel Delgado
 • Adviseur constructie Norconsult
 • Adviseur akoestiek Gade & Mortensen
 • Adviseur brandveiligheid Alectia
 • Aannemer B. Nygaard Sørensen
 • Landschapsarchitect LIW Planning and Kragh & Berglund
 • Netto vloeroppervlakte (m2) 2598 m2
 • Programma Onderwijsgebouw en woningen
 • Voorlopig ontwerp 2011
 • Oplevering 2019
 • Opdrachtgever Bygningsfonden Roskilde Festival Højskole / Clientconsortium bestaande uit Roskilde Municipality, Realdania, Roskilde Festival Group, A.P. Møller Fonden en Knud Højgaards Fond. Tuborgfondet doneerde voor een deel van het interieurproject
 • Ontwerpbureau MVRDV + COBE
 • Design Development Team (MVRDV) Aser Giménez Ortega, Mette Rasmussen, Emilie Koch, Julius Kirchert, Mateusz Wojcieszek, Samuel Delgado, Gerard Heerink, Andrei-Docu Predescu, Kalina Pilat, Klara Andersson
 • Competition Team (MVRDV) Klaas Hofman, Sara Bjelke, Rune Veile, Francesca Bechhi, Nas Alkhaldi, Sara Impera
 • Design Team (COBE) Dan Stubbergaard, Thomas Krarup, Eik Bjerregaard, Caroline Krogh Andersen, Sonia Bom, Marine Pierson. Jens Kert Wagner, Mikkel Reedtz Morris, Christian Sander, Clement Bue Maali, Milan Milenkovski, Mads Lützen, Simon Engberg Christensen, Morten Andersen, Anis Souissi, Marine Pierson, Tenna Buus Rasmussen, Tamara Kalanajevska, Daniella N. Eskildsen, Jannis Bruns, Arvydas Gasparavicius, Gianluigi D'Aloisio, Jonas Snedevind Nielsen, Jonas Søndergaard
 • Engineering – sustainability Transsolar
Reageer op dit artikel