Project

Rabobank Gouwestreek in Gouda – Kraaijvanger Architects

Architectuur

Rabobank Gouwestreek in Gouda – Kraaijvanger Architects
Rabobank Gouwestreek in Gouda door Kraaijvanger Architects, beeld Ronald Tilleman

Kraaijvanger Architects heeft in Gouda een transparant en multifunctioneel kantoorgebouw gerealiseerd voor Rabobank. Met een groot venster kijken medewerkers en bezoekers uit over het stationsgebied en de binnenstad van Gouda. Het gebouw is integraal ontworpen binnen een Design & Build contract.

toelichting door Kraaijvanger Architects

De wens van de Rabobank om midden in de samenleving te staan is door Kraaijvanger vertaald in een op deze context reagerend duurzaam gebouw. Aan de spoorzijde een massieve sculptuur en aan de voorzijde open en transparant.

Verbinden en ontmoeten

In de huidige wereld communiceren steeds meer mensen op afstand met de bank. Rabobank heeft daarom een duurzaam kantoor gerealiseerd waar de klassieke hal met balie is verruild voor een klantcontactcentrum in de gebouwplint. Klanten, bedrijven en stakeholders kunnen hier bij elkaar komen.

Centraal in het ontwerp staat het thema ‘verbinden’ op verschillende niveaus. Zo is rekening gehouden met de betrokkenheid van lokale partijen in de totstandkoming van het gebouw. Letterlijk is het thema vertaald in het hart van het gebouw waar de ontmoeting met klanten en gasten plaatsvindt. Door ruimte te geven aan een publiek programma in de vorm van een uitnodigende hoge gebouwplint wordt de verbinding met de stad versterkt.

Rabobank Gouwestreek in Gouda door Kraaijvanger Architects, beeld Ronald Tilleman

beeld Ronald Tilleman

Flexibel kantoor

De natuurstenen wand van de buitengevel is opgemetseld met lange stroken zwarte graniet met verschillende bewerkingen en laagdiktes. Dit geeft de massieve wand een uitgesproken subtiel karakter.

De verdiepingsvloeren hebben maximale flexibiliteit omdat alle verstorende zaken als toiletten, schachten en liften in de stenen rotswand aan de spoorzijde zijn opgenomen. Deze wand beschermt tegen spoorlijngeluid, zon en stofdeeltjes. Daar tegenaan zijn grote open ruimten met optimale indelingsflexibiliteit gesitueerd.

Het ontwerp is tot stand gekomen binnen een integraal Design & Build ontwerpteam bestaande uit Kraaijvanger Architects, BOAG, IOB, en DGMR met de aannemer DuraVermeer als opdrachtgever.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Gouda
  • Aannemer DuraVermeer
  • Opdrachtgever DuraVermeer
  • Ontwerpbureau uit Kraaijvanger Architects
  • Adviseurs BOAG, IOB, en DGMR

Locatie

Reageer op dit artikel