Project

Project van de Dag: Kantoor BPO door RVDV

Geen categorie

Voor ingenieursbureau BPO heeft RVDV architectuur een nieuw kantoorgebouw ontworpen. BPO ondersteunt producenten bij de ontwikkeling van kunststof producten en zorgt dat deze met zo min mogelijk materiaal en tegen zo laag mogelijke kosten kunnen worden geproduceerd. In de nieuwe huisvesting is de filosofie van BPO, waarbij alles draait om optimalisatie, in meerdere opzichten herkenbaar.

Project van de Dag: Kantoor BPO door RVDV

Het kantoorgebouw bevindt zich achter “pakhuis De Liefde”, het rijksmonument waarin BPO al gehuisvest was en sluit naadloos aan op het – ook door RVDV ontworpen – glazen trappenhuis dat al eerder was gebouwd om het monument te ontsluiten. Met de minimalistisch gedetailleerde gevel van glas en zwart transparant doek vormt het een sterk contrast met het pakhuis uit 1899, dat is gebouwd in de stijl van de neo-Hollandse renaissance. In dit ensemble van oud en nieuw versterken beide gebouwen elkaar, waardoor het geheel meer is dan de som van de delen.

Geheel in lijn met de optimalisatie-filosofie van opdrachtgever BPO heeft RVDV het gebouw zo ontworpen dat het met een zeer laag budget kon worden gerealiseerd (€ 1000 per m2 BVO), een zeer laag energieverbruik heeft (EPC 30% onder de bouwbesluit-eis), een lage belasting vormt voor het milieu (schaduwprijs € 0,56 per m2 BVO, zie bijlage) en duurzaam, comfortabel en gezond is: een score van 66% volgens de De Breeam-pre-assessment, ofwel ruim drie sterren (very good), zie bijlage.

Het kantoor van BPO laat zien dat een duurzaam gebouw ook mooi en niet duur kan zijn.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Scheepmakerij 12
  • Plaats Delft
  • Projecttitel Project van de Dag: Kantoor BPO door RVDV
  • Projectarchitect(en) Ron van der Vliet
  • Toeleveranciers true
  • Programma Kantoor
  • Voorlopig ontwerp 16-06-2010
  • Definitief ontwerp 01-03-2012
  • Aanvang bouw 20-02-2015
  • Oplevering 13-06-2014
  • Opdrachtgever Rijksmonumenten Prinsenstad BV
  • Ontwerpbureau RVDV architectuur
Reageer op dit artikel