Project

Project van de Dag: Adviescentrum Rabobank Westelijke Mijnstreek door Mecanoo

Geen categorie

De coöperatieve Rabobank Westelijke Mijnstreek wilde meerdere vestigingen samenbrengen in één centraal gelegen adviescentrum dat toegankelijk is, uitnodigt om samen te werken en kennis te delen, tot nieuwe initiatieven inspireert, en een natuurlijke uitstraling heeft. Klanten van de bank zouden ook van het gebouw gebruik mogen maken. En eigenlijk zou de bank er niet als een bank uit moeten zien.

Project van de Dag: Adviescentrum Rabobank Westelijke Mijnstreek door Mecanoo

Uitgangspunt voor het ontwerp is het maken van een coöperatieve bank, die haar drie armen uitnodigend uitstrekt naar de samenleving, op een zacht glooiend heuveltje. Bij binnenkomst onder het lichtgebogen plafond met sculpturale daklichten heb je overzicht en wordt je nieuwsgierig naar wat zich op de hoger gelegen verdiepingen afspeelt. Blikvanger in de ruime hal is het auditorium dat getrapt omhoog loopt en waar een groot deel van de flexwerkplekken zich bevindt.

Op de publiek toegankelijke begane grond kunnen zowel medewerkers als klanten gebruikmaken van flexwerkplekken, net als in een moderne openbare bibliotheek. De hoger gelegen kantoorvloeren zijn ingericht voor het nieuwe werken: werknemers kiezen de werkplek die hoort bij hun bezigheden op dat moment, bijvoorbeeld een kleine kamer voor concentratie of open gebieden voor ontmoeting en uitwisseling van ideeën.

Het Adviescentrum heeft een BREEAM Very Good duurzaamheidscertificering. De bank maakt gebruik van restwarmte van industrieterrein Chemelot, heeft energiezuinige installaties, hoge isolatie, driedubbel glas en goede daglichttoetreding. Klimaatplafonds regelen ventilatie, koeling en verwarming door middel van straling zonder daarbij lucht te verplaatsen. De glazen zuidgevel verandert bij hoge zonbelasting in een klimaatgevel door middel van een klimaatdoek en een zonweringsdoek die automatisch vanuit het plafond omlaag komen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bergerweg 49
  • Plaats Sittard
  • Projecttitel Project van de Dag: Adviescentrum Rabobank Westelijke Mijnstreek door Mecanoo
  • Projectarchitect(en) Francine Houben
  • Toeleveranciers false
  • Programma Adviescentrum van 5.375 m2 voor 320 werknemers met receptieplein, auditorium, restaurant, touchdown werkplekken, grote vergaderruimtes, concentratieplekken, bibliotheek, overlegruimtes, flexcenter, callcenter, kantoorruimtes en geïntegreerde fietsenstalling van 1300 m2 (niet in totaal aantal m2 opgenomen
  • Aanvang bouw 30-01-2015
  • Oplevering 13-02-2014
  • Opdrachtgever Rabobank Westelijke Mijnstreek
  • Ontwerpbureau Mecanoo architecten
Reageer op dit artikel