Project

Pius Woerden – opZoom architecten

Architectuur

Aan de rand van het historische centrum van Woerden heeft opZoom dertig betaalbare en levensloopbestendige huurappartementen ontworpen. Het haakvormige gebouw vormt een stedenbouwkundige en architectonische eenheid met de voormalige school en gymzaal (jaren ’50 Bossche School), gedrapeerd rond een gemeenschappelijk groen binnenhof met twee monumentale bomen.

Toelichting opZoom architecten – De appartementen zijn in twee haaks op elkaar staande bouwblokken ondergebracht en vormen samen met de oude school en gymzaal een ‘gesloten’ bouwblok in drie lagen met groen binnenhof. De woningen liggen vol in het groen. De appartementen op de begane grond hebben alle hun entree aan de straat of aan de openbare parkzone en hun ruime achtertuinen grenzen groene binnentuin. Daar waar de twee blokken elkaar ontmoeten ligt, extra geaccentueerd, de hoofdentree met lift en trappenhuis voor de appartementen op de verdieping.

Pius in Woerden

Beeld Klaas Tuin

Architectonische uitwerking

Pius vormt een architectonische eenheid met de jaren ‘50 Pius X school en vormt de schakel tussen de school en de naburige nieuwbouw. Het fris-stoere project is met haar horizontale doorlopende betonnen belijning, in drie lagen zonder kap, een abstracte ‘backdrop’ voor de oude school. De gevelvlakken tussen het beton zijn of verdiepingshoog gevuld met metselwerkvlakken en -penanten, kozijnen, betonnen kolommen, opengewerkte staalplaat. Of ze vormen de galerijen en balkons met stalen hekken die op een eigentijdse manier knipogen naar de jaren ’50. ‘x’-jes en ‘+’-jes, een verwijzing naar de ‘X’ in Pius X, komen in verschillende subtiele gedaanten in de details van het metselwerk, de hekken en frames terug. De horizontale belijning van de galerijen en balkons loopt helemaal rondom door en maken de gevels alzijdig, zonder voor- of achterkant. De kopgevels zijn steeds verbijzonderd en opengewerkt met kozijnen, balkons en de koppen van de galerijen. De driedelingen in deze gevels verwijzen naar de driedelingen in de gevel van de oude school.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Rembrandtlaan
  • Plaats Woerden
  • Projecttitel Pius
  • Projectarchitect(en) Marie-Jeanne Sas met Christelle Oude Vrielink
  • Medewerkers Klaas Tuin, Marcel Plomp
  • Aannemer Reinbouw, Dieren
  • Programma 30 levensloopbestendige en betaalbare driekamer huurappartementen
  • Opdrachtgever GroenWest, Woerden
  • Ontwerpbureau opZoom architecten bv, Arnhem
Reageer op dit artikel