Project

Parkgebouw Beatrixpark

Geen categorie

Aan de rand van het kinderbad in het monumentale deel van het Beatrixpark heeft marc prosman architecten in opdracht van Stadsdeel Zuid een bescheiden parkgebouw ontworpen. Naast openbare toiletten, opslagruimte voor de dienst groenonderhoud, toezicht kinderbad en een servicepunt, hebben ook de Vrienden van het Beatrixpark een eigen ruimte in het gebouw.

Parkgebouw Beatrixpark

Het is vormgegeven als een vrijstaand paviljoen, in de groenstrook ten noorden van het kinderbadje. Het gebouw is solitair, maar gaat diverse relaties aan met de omgeving. De bestaande karakteristieke gebogen arcade rondom het kinderbad is vertaald in de rondingen van het nieuwe gebouw. Zo sluit het aan bij de arcade. De dakrand komt op enkele plaatsen los van de gevel en vormt zo een luifel bij het servicepunt of een overstek bij het strookraam.

Het gebouw is gematerialiseerd in baksteen, afgewisseld met verticale houten delen, beide in groen-grijstinten. De bakstenen plint loopt op enkele plaatsen door tot de dakrand, terwijl de houten dakrand soms omlaag loopt tot de massieve plint, zo grijpen de twee materialen in elkaar tot een spannend lijnenspel, zowel horizontaal als verticaal.

De vandalismebestendigheid geeft het gebouw twee gezichten: bij opening van het kinderbad is het gebouw ‘open’, de luifels gaan omhoog of schuiven opzij, in de herfst en winter is het gebouw volledig gesloten. Door het ontwerp is het gebouw echter geen dichte ‘doos’ in het park, maar een dynamische sculptuur van hout en baksteen in een groene omgeving.

In het gebouw zijn tevens duurzame maatregelen genomen, zoals FSC hout, een gras-kruiden dak en energiezuinige verlichting op bewegingsmelders.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Parkgebouw Beatrixpark
  • Projectarchitect(en) marc prosman
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 20-08-2013
  • Definitief ontwerp 20-08-2013
  • Aanvang bouw 18-11-2013
  • Oplevering 12-02-2013
  • Opdrachtgever Stadsdeel Zuid
  • Ontwerpbureau marc prosman architecten
Reageer op dit artikel