Project

OS2018 Pyeongchang: Gangneung Oval – Idea Image Institute of Architects (IIIA)

Architectuur

Nederland hoopt tijdens de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang zijn medailles binnen te slepen met het langebaanschaatsen, om precies te zijn in de Gangneung Oval. Het ontwerp is van Idea Image Institute of Architects (IIIA). Volgens de ontwerpers past het ontwerp van het ijsstadion in het thema van de Spelen van 2018: nieuwe horizonten. Het ontwerp is gebaseerd op de dynamische beweging van het schaatsen, aldus de architect.

OS2018 Pyeongchang: Gangneung Oval – Idea Image Institute of Architects (IIIA)
OS 2018 PyeongChang : Gangneung Oval Speed Skating

De wedstrijden worden gereden op een standaard langebaan track, een ijsbaan met twee banen van 400 meter met twee bochten van elk 180 graden, waarbij de straal van de binnenbocht tussen de 25 en 26 meter ligt.

De banen in de Gangneung Oval zijn gebaseerd op het Gyeongpo-meer in Gangneung, dat uitkijkt op de zee. De hal is de grootste structuur zonder pilaren (afstand tussen pilaren: 240 m horizontaal, 120 m verticaal) in Korea. Het ontwerp is echter niet het enige aantrekkelijke kenmerk. Naast de wedstrijdbanen van vier meter breed,  is er ruimte voor een vijf meter brede warming-up baan.

Neem een (virtual) kijkje in de Gangneung Oval

Gangneung

Net als in Sotsji in 2014 zal er ook in Pyeongchang sprake zijn van twee clusters: een alpine- en een kustcluster. In het eerste zullen alle sneeuwsporten dicht bijeen worden georganiseerd. In de ander, Gangneung,  vinden de ijssporten plaats, zoals curling, ijshockey, kunstrijden en shorttrack.

Van de dertien sportstadions en -locaties zijn er al zeven in gebruik. Die locaties zijn in 1999 gebouwd in het kader van de Aziatische Winterspelen. De langebaanhal is één van de zes nieuw gebouwde stadions en ligt naast de Gangneung Ice Arena. Tijdens de Spelen kunnen toeschouwers daar terecht voor het kunstrijden op de schaats en short track.

Post-Olympisch

De stad Gangneung zal zich na de Spelen ontfermen over het sportcomplex. De ijsbaan blijft in gebruik. Na de wedstrijden in 2018 zal een deel van de tribunes worden afgebouwd en zal het complex in gebruik blijven als wedstrijd- en trainingsbaan met plek voor 4000 toeschouwers, tijdens de Spelen zal het onderdak bieden aan 8000 schaatsfans.

In de zomer zal het stadion dienstdoen als evenementenlocatie.

Lees hier meer over de Olympische Spelen in PyeongChang 2018


 

 

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Gangneung
  • Projecttitel Gangneung Oval
  • Voorlopig ontwerp september 2013
  • Definitief ontwerp september 2013
  • Aanvang bouw september 2013
  • Oplevering 2017
  • Opdrachtgever Gangneung
  • Ontwerpbureau Idea Image Institute of Architectes (IIIA)

Locatie

Reageer op dit artikel