Project

Notariaat Gent (SDW) – Abscis Architecten

Architectuur

Dit nieuw kantoorgebouw langs de Kortrijksesteenweg in het groene Sint-Denijs-Westrem omvat een notariaat met erboven een studio. Het gebouw is een massief bakstenen volume gekenmerkt door volumetrische insnijdingen en strategisch geplaatste glaspartijen. De glazen “lantaarn” bovenaan de traphal vormt een  lichtbaken langsheen de drukke steenweg.

Notariaat Gent (SDW) – Abscis Architecten
foto: Jeroen Verrecht

toelichting door Abscis Architecten

De voorgevel opent zich via de gelijkvloerse foyer naar de straatkant. Zo ontstaat een grote visibiliteit en transparantie. Aan de achtergevel kunnen beide aktezalen en de kantoren genieten van een prachtig uitzicht op de landschapstuin met oude bomen.

De vraag van de bouwheer om te voorzien in twee wachtzones bij de aktezalen resulteerde in een open plan, waarbij de centrale patio als structurerend middel werd ingezet om privacy te creëren zonder dat de transparantie van het open plan verloren zou gaan. Het interieurconcept van het notariaat diende een minimalistische eenvoud en rust uit te stralen, wat gerealiseerd werd door als hoofdkleur wit te gebruiken. De witte gietvloer in combinatie met accenten in essenhout, de verdiepingshoge deuren en het elegante meubilair, creëren een gesofisticeerde sfeer.

De verzonken parking onder het gebouw opent zich ter hoogte van de achtergevel naar de tuin toe, waardoor de parking baadt in het daglicht en de relatie met de landschapstuin voelbaar is. Het landschappelijke karakter van de tuin bleef bewaard door het behoud van de waardevolle oude bomen, en werd verder versterkt door de aanleg van haagmassieven in beuk die de personeelsparking integreert, het aanplanten van vele rododendrons en de aanleg van een bospad.

Het voorplein creëert een architecturale wandeling tot de foyer, in verschillende niveaus, voorzien van meerstammige lage bomen. De directe confrontatie tussen de landschapstuin en het kantoorgebouw, zorgt voor de aangename sensatie van het wegvallen van de binnen-buiten-grens.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kortrijksesteenweg
  • Plaats Gent
  • Projecttitel Notariaat Gent (SDW)
  • Ontwerpbureau Abscis Architecten
Reageer op dit artikel