Project

Nominatie ARC14 Stoelontwerp: Sterrenstof

Geen categorie

Het vereist durf om voor een stoelontwerpprijsvraag een lamp in te dienen. Toch sluiten we aan op de ontwerpvraag. We hebben ons laten inspireren door een karakteristiek onderdeel van de bureaustoel, de kunststof sterpoot. Traditioneel een laagwaardig element. In de nieuwe context krijgt het waarde als drager van lijnen, ritme en licht. Sterpoot wordt armatuur. Kunststof wordt sterrenstof.

Nominatie ARC14 Stoelontwerp: Sterrenstof

De sterpoten van drie oude bureaustoelen zijn verbonden en gepositioneerd door een oud statief. De wieltjes zijn van de poten verwijderd en vervangen door warmwitte LEDlampen met industrieel ogend koellichaam. Kabels met geweven omhulling lopen van elk lichtpunt naar het midden. Wanneer het statief gesteld wordt, verandert het lijnenspel van het armatuur, de ruimtelijke vorm van de lamp en de spreiding van het licht. 

De kunststof sterpoten van de ‘klassieke’ bureaustoel hebben normaal gesproken weinig waarde. Het ontwerp van de lamp ‘Sterrenstof ’ laat de mogelijkheid zien om dit element waarde te geven door de sterpoot tot armatuur te verheffen.

In de toekomst zouden meerdere lampontwerpen met dit uitgangspunt (sterpoot wordt armatuur/kunststof wordt sterrenstof ) mogelijk zijn. De sterpoot leent zich namelijk bij uitstek voor een variabele maar herkenbare toepassing. Behalve plafondlampen zouden ook staande lampen en muurlampen mogelijk zijn.

Daarnaast biedt de modulaire eigenschap die de sterpoot heeft nog meer mogelijkheden. Het is een interessant element waar nog vele toepassingen en koppelingen tot nieuwe producten bij te bedenken zijn.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Nominatie ARC14 Stoelontwerp: Sterrenstof
  • Projectarchitect(en) Matthieu Maas & Piet Schmeits
  • Toeleveranciers true
  • Aanvang bouw 25-11-2014
  • Oplevering 17-10-2014
  • Ontwerpbureau Matthieu Maas & Piet Schmeits
Reageer op dit artikel