Project

Nominatie ARC14 Stoelontwerp: Stabureau

Geen categorie

Rikkert Paauw zocht al een tijdje naar een manier om een stabureau te maken, omdat een bureaustoel daarbij niet nodig is. Het zou dus een verbetering zijn ten opzichte van een normaal bureau, mits het fijn werkt.

Nominatie ARC14 Stoelontwerp: Stabureau

Het Stabureau is gemaakt van twee oude Ahrend 220-bureaustoelen, die Paauw heeft gevonden in een container samen met wat Trespa-bureaubladen. Hij heeft gezocht naar kwalitatieve, herbruikbare onderdelen van de stoelen en vond dit in de luchtcilinder en de vijfpoot.

Door deze onderdelen aan elkaar te koppelen met een buisje, waar de conische verbindingsstukken uit de bureaustoel zijn geslepen en in de buis zijn gelast. In de productie zouden deze onderdelen te bestellen kunnen zijn. Het zou efficiënt zijn om een koppelstuk te produceren die in de buis past. 

In de koppelstukken van de wielen is draad getapt en zo kan er een blad op worden bevestigd. Als afstandhouder is de buis gebruikt die in het stoel mechanisme zat en dat op maat gezaagd. Er zit erg veel techniek in de stoel, ingepakt in plastic!

Het gebruik van een nieuw koppelstuk zou ook kunnen worden toegepast voor een koffietafel of als statafel voor recepties. Een optie zou zijn om wielen te monteren op het stabureau, maar dit is wellicht wat instabiel. Verder zijn er wat detaillering en verbeteringen nodig, maar dat kost wat meer tijd.

Paauw geeft ook nog twee tips mee. De metalen geperste zitbodem zou gebruikt kunnen worden om een ridderpak van de maken. En voor de fabrikant: het verlijmen van het foam maakt het lastig te recyclen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Nominatie ARC14 Stoelontwerp: Stabureau
  • Projectarchitect(en) Rikkert Paauw
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 18-11-2014
  • Oplevering 17-10-2014
  • Opdrachtgever Desko/de Architect
  • Ontwerpbureau Rikkert Paauw
Reageer op dit artikel