Project

noma, Kopenhagen – BIG-Bjarke Ingels Group

Architectuur

noma, Kopenhagen – BIG-Bjarke Ingels Group
noma, Kopenhagen – Bjarke Ingels Group. Beeld Rasmus Hjortshoj

BIG-Bjarke Ingels Group ontwierp een nieuw onderkomen voor het wereldberoemde restaurant noma. Het ontwerp van BIG heeft het voorkomen van een klein culinair dorp, gelegen net buiten het centrum van Kopenhagen. Bjarke Ingels: “Vergelijkbaar met ons eigen idee van hedonistische duurzaamheid, waar de duurzamere stad ook de meest plezierige stad is om in te leven, heeft noma een keuken ontwikkeld die is gebaseerd op de waarden creativiteit en duurzaamheid.”

noma, Kopenhagen - Bjarke Ingels Group. Beeld Rasmus Hjortshoj

Beeld Rasmus HjortshojExact bevindt het restaurant zich tussen twee meren in de stad, binnen de gemeenschap van Christiania. Het project is gerealiseerd op de locatie van een voormalig militair pakhuis, dat ooit gebruikt werd voor de opslag van mijnen voor de Koninklijke Deense Marine.

noma, Kopenhagen - Bjarke Ingels Group. Beeld Rasmus Hjortshoj

Beeld Rasmus Hjortshoj

Panopticum

Centraal in het ontwerp van BIG stond het idee om de afzonderlijke functies van het restaurant te organiseren als een verzameling van op zich zelf staande, maar tegelijk onderling verbonden gebouwen. In totaal bevat het project elf ruimten, ze bevinden zich dicht op elkaar, rond het hart van het restaurant: de keuken.

noma, Kopenhagen - Bjarke Ingels Group. Beeld Rasmus Hjortshoj

Beeld Rasmus Hjortshoj

De noma-keuken is ontworpen als een panopticum. De keuken bevindt zich onder een grote kap, vanuit deze ruimte kunnen de chef-koks alle gastruimtes overzien. Zowel de grote dinerzaal als een dinerruimte voor kleine groepen liggen direct aan de keuken.

noma, Kopenhagen - Bjarke Ingels Group. Beeld Rasmus Hjortshoj

Beeld Rasmus Hjortshoj

Materialisatie

Gasten hebben de mogelijkheid om door alle afzonderlijke delen van het gebouw te zwerven: de verschillende kleine gebouwtjes zijn verbonden met glazen wanden en daken. De scheidingswanden van de dinerruimte doen dankzij de houtstructuur denken aan gestapeld hout in een houtopslagplaats. De grote ramen en het dakraam stellen gasten in staat om alle seizoenen te ervaren; de omgeving van het restaurant is het decor van het restaurantbezoek.

noma, Kopenhagen - Bjarke Ingels Group. Beeld Rasmus Hjortshoj

Beeld Rasmus Hjortshoj

De afzonderlijke ruimten zijn verschillend gematerialiseerd, afhankelijk van hun functie. De lounge bevindt zich in een ruimte die waarin een open haard van baksteen het middelpunt is. Buiten het complex bevinden zich drie glazen kassen waarin zich een tuin, bakkerij en testkeuken bevinden.

noma, Kopenhagen - Bjarke Ingels Group. Beeld Rasmus Hjortshoj

Beeld Rasmus Hjortshoj

Magazijn

In het honderd meter lange magazijn van het oorspronkelijke pakhuis zijn alle functies die niet voor de restaurantbezoekers toegankelijk zijn, ondergebracht. Er bevinden zich de voorbereidingskeuken, fermentatie-laboratoria, aquariums, terraria, mieren-boerderij en pauzeruimten voor het personeel. BIG behield het ruwe karakter van het beton, maar voegde er een houten stelling voor opslag aan toe.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projectarchitect(en) Bjarke Ingels, Finn Nørkjær (verantwoordelijke partners), Ole Elkjær-Larsen, Tobias Hjortdal (project manager), Frederik Lyng (projectleider)
  • Medewerkers Olga Litwa, Lasse Lyhne-Hansen, Athena Morella, Enea Michelesio, Jonas Aarsø Larsen, Eskild Schack Pedersen, Claus Rytter Bruun de Neergaard, Hessam Dadkhah, Allen Dennis Shakir, Göcke Günbulut, MIchael Kepke, Stefan Plugaru, Borko Nikolic, Dag Præstegaard, Timo Harboe Nielsen, Margarita Nutfulina, Nanna Gyldholm Møller, Joos Jerne, Kim Christensen, Tore Banke, Kristoffer Negendahl, Jakob Lange, Hugo Yun Tong Soo, Morten Roar Berg, Yan Ma, Tiago Sá, Ryohei Koike, Yoko Gotoh, Kyle Thomas David Tousant, Geoffrey Eberle, Jinseok Jang, Ren Yang Tan, Nina Vuga, Giedrius Mamavicius, Yehezkiel Wiliardy, Simona Reiciunaite, Yunyoung Choi, Vilius Linge, Tomas Karl
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1290 vierkante meter
  • Opdrachtgever noma, Kopenhagen

Locatie

Reageer op dit artikel