Project

Nieuwbouw Sint Maartenskliniek Nijmegen – EGM architecten

Architectuur

EGM maakte het ontwerp voor de nieuwbouwvleugel van de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. In de nieuwbouw zet het gespecialiseerde ziekenhuis technische innovaties in om patiënten de regie over hun gezondheid te geven. Dat gebeurt in een supermodern OK-complex en in een ruime revalidatievleugel die helemaal is ingericht op een lang verblijf. Kenmerkend voor het hele ontwerp is de connectie met de natuur om de kliniek heen.

Toelichting EGM architecten – Het concept van de nieuwbouw voor de kliniek die aandoeningen behandelt op het gebied van houding en beweging,  is gebaseerd op openheid, natuur en dynamiek. Het gebouw en zijn direct aanpalende omgeving vormen onlosmakelijk samen het project. De kliniek maakt daardoor optimaal gebruik van haar ligging op de groene berg waarmee de omgeving integraal deelgenoot is gemaakt van de healing environment die binnen is gerealiseerd.

Beeld EGM architecten | Ronald Tilleman

Aan het einde van de bestaande centrale as zijn twee bouwdelen gesloopt en is de nieuwbouw verrezen. De nieuwbouw zet de bestaande dubbele kamstructuur naar beide zijden logisch voort. De drie vingers van de h-vormige plattegrond zijn elk vier verdiepingen hoog. De rechthoekige volumes staan op deels taludvormig terrein. In totaal is zo’n tien à vijftien procent van het bebouwde oppervlakte teruggeven aan de natuur. Zo is er aan het einde van het project ruimte voor een 3.000 m² grote rolstoeltoegankelijke oefen- en therapietuin. De krimp is mede mogelijk door de ontwikkeling van multifunctionele ruimtes. Deze flexibiliteit verhoogt de efficiëntie van bijvoorbeeld de poliklinieken en oefenruimtes. Een speciale app geeft medewerkers inzicht in de beschikbaarheid en mogelijkheden van de ruimtes.

De nieuwbouw biedt plaats aan het Loop Expertise Centrum (LEC), de verpleegafdelingen voor dwarslaesie- en neurologiepatiënten, de revalidatieafdeling en het OK-complex.

EGM architecten | Ronald Tilleman

Hoteluitstraling

Bij binnenkomst in het centrale ontvangstgebied op de begane grond is er naar alle zijden zicht op buiten met onder meer de aangrenzende revalidatietuin en het omringende groen achter de poliklinieken en patiëntenkamers. De gehele nieuwbouw neemt afstand van de ziekenhuisachtige uitstraling. Patiënten zijn hier immers niet ziek maar revalideren. De uitstraling van een hotel met meer comfort, rust en een positief thuisgevoel past daarbij en sluit aan op het gedachtegoed van een healing environment. Het strakke witte stucwerk met donkergoudkleurige puien aan de buitenkant oogt luxe en refereert aan een villa in het bos. In het interieur zijn rust en ruimte het devies. Zo kunnen medewerkers optimaal werken en patiënten prikkelarm revalideren.

EGM architecten | Ronald Tilleman

Operatiekamers

De nieuwe operatiekamers (OK’s) zijn inmiddels in gebruik. Ze zijn veiliger, overzichtelijker en voorzien van de laatste digitale vernieuwingen. Alle OK’s, zeven in totaal, bevatten het innovatieve luchtbehandelingssysteem van Opragon dat de hele OK steriel maakt, minder lawaai oplevert en voor een aangenamere temperatuur zorgt.

De wanden van de OK’s zijn volledig naadloos uitgevoerd waardoor de kans op bacteriegroei minimaal is. Bovendien zijn de wanden vermengd met positief geladen titaniumdioxide-deeltjes, die stof, bacteriën en schimmels afstoten. Alle OK’s hebben drie enorme beeldschermen, naadloos verwerkt in de wand, die de chirurg altijd duidelijk zicht op de beelden geven die noodzakelijk zijn tijdens een operatie. Ook hangen er hierdoor minder pendels aan het plafond. Dat heeft weer voordelen voor de steriliteit en voor de concentratie van het OK-team. De kleur van het licht in de OK’s verandert gedurende de dag mee met het daglicht buiten. Dat is fijn voor het bioritme van de medewerkers. Verder komt er via de ramen in elke OK direct daglicht binnen en is de kleur van de verlichting aan te passen. Voor sommige ingrepen is bijvoorbeeld groen licht of blauw licht handig vanwege het contrast.

EGM architecten | Ronald Tilleman

Open en transparant

De nieuwbouw is in drie jaar tijd ontworpen, gebouwd en in gebruik genomen. De verpleegafdelingen zijn open, transparante en motiverende omgevingen die de zelfredzaamheid van de patiënt stimuleren en maximale ondersteuning voor de zorgprofessional bieden. Ruim binnentredend daglicht, natuurlijke materialen, een ingetogen kleurpallet, uitzicht naar buiten, lange rustgevende zichtlijnen en contact met de natuur dragen bewezen bij aan het gezonde gebouw.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Nieuwbouw Sint Maartenskliniek Nijmegen - EGM architecten
  • Adviseur constructie Bouwtechnisch Adviesbureau Croes, Nijmegen
  • Adviseur installaties Royal Haskoning DHV BV., Nijmegen
  • Adviseur bouwfysica EGM adviseurs, Dordrecht
  • Adviseur brandveiligheid EGM adviseurs, Dordrecht
  • Aannemer Carebuilders, Oss
  • Interieurarchitect EGM interieur, Dordrecht
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 12.500 m2
  • Programma Loop Expertise Centrum, revalidatieafdeling, kantoren, logistiek, poliklinieken, verpleegafdelingen, operatiekamers, holding/verkoever, fitnessruimtes
  • Definitief ontwerp juni 2015
  • Aanvang bouw december 2017
  • Oplevering september 2019
  • Opdrachtgever Sint Maartenskliniek Nijmegen
  • Ontwerpbureau egm architecten, Dordrecht
  • Projectmanagement D2 ontwikkeling, Almelo
  • Adviseur verlichting Royal Haskoning DHV BV., Nijmegen
  • Bewegwijzering Mijksenaar, Amsterdam
  • Fotografie Ronald Tilleman
  • Gebouwfunctie Medische kliniek voor orthopedie, reumatologie, revalidatie-geneeskunde, pijnbestrijding, kinderzorg en anesthesiologie
Reageer op dit artikel