Project

National Museum of Qatar, Doha – Ateliers Jean Nouvel

Architectuur

National Museum of Qatar, Doha – Ateliers Jean Nouvel
Beeld: Iwan Baan

In Doha, Qatar opent binnenkort het Nationaal Museum naar een ontwerp van Ateliers Jean Nouvel. Het gebouw vertelt het verhaal van het land en zijn inwoners van de vroegste tijden tot vandaag. Het omarmt het gerestaureerde historische paleis van sjeik Abdullah bin Jassim Al Thani (1880-1957), zoon van de grondlegger van het moderne Qatar.

De vorm van de woestijnroos diende als inspiratie in het ontwerp van het gebouw. Het bestaat uit grote in elkaar grijpende schijven van verschillende diameters en krommingen – sommige ‘verticaal’ waarmee zij de dragers vormen, maar ook horizontaal, rustend op andere schijven. Samen omringen zij het historische paleis als ware als een halsketting. Een centraal plein binnen de ring van galerijen dient als ruimte voor culturele buitenevenementen.

National Museum of Qatar door Jean Nouvel. Beeld: Iwan Baan

Beeld: Iwan Baan

Door zijn zandkleurige betonnen bekleding lijkt het museum uit de grond te groeien en er een geheel mee te vormen. Schaduwen die door de vrijdragende worden gecreëerd dienen als schaduwplekken maar beschermen ook het interieur tegen licht en hitte. Net als de buitenkant, is het interieur een landschap van in elkaar grijpende schijven, in afwerkingen die neutraal zijn en monochromatisch.

Periodes

Het museum is georganiseerd rond drie periodes, het begin, het leven in Qatar en de opbouw van het land. Deze periodes worden gepresenteerd in elf galerijen in een chronologische reis over 1,5 kilometer. De route passeert een opeenvolging van opvallend gevormde volumes en bereikt zijn hoogtepunt in het hart van  het grondig gerestaureerde paleis van sjeik Abdullah.

Monografie Musea

In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we de toekomst van deze typologie.

Ga naar alle monografieën >

Elke galerij vertelt zijn deel van het grote verhaal, een creatieve combinatie van elementen zoals muziek, verhalen vertellen, archiefbeelden en mondelinge geschiedenissen. Ze zijn ontworpen als een onderscheidende ruimtelijke ervaring en bevatten een reeks archeologische en erfgoedobjecten waaronder het Pearl Carpet of Baroda, geborduurd met meer dan 1,5 miljoen Gulf parels en versierd met smaragden, diamanten en saffieren. Daarnaast is een auditorium, zijn er ruimtes voor overleg, educatie, VIP-faciliteiten, administratieve ruimtes en twee cafés en een panoramarestaurant.

Het openbare park van 112.000 m2 rondom het museum bevat gezinsvriendelijke, interactieve leeromgevingen, looppaden, een lagune en een meer. Het park is aangelegd met droogtebestendig inheemse vegetatie. Dit creëert buitenruimtes waar kinderen door spelen kunnen leren en verkenning, het ontdekken van cruciale aspecten van het leven in Qatar, in een echo van wat ze leren in de Museum zelf. Het museum biedt ook een breed scala aan activiteiten, waaronder ruimtes met educatieve en culturele activiteiten zoals workshops, wedstrijden en lessen over kunsteducatie en andere activiteiten voor verschillende leeftijden, met name scholieren.

Duurzaamheid

Een van de duurzame functies zijn bufferzones in de ruimtes tussen de schijven om thermische massa te creëren, waardoor de koelbelasting wordt verminderd. Het verwarmen en koelen systemen zijn state-of-the-art. Staal en beton, de belangrijkste gebruikte materialen, zijn lokaal geproduceerd en/of gemaakt.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Al Corniche Street
  • Plaats Doha Qatar
  • Projecttitel National Museum of Qatar
  • Projectarchitect(en) Project manager: Hafid Rakem // Projectleider: Philippe Charpiot // General Manager: Eric Maria
  • Interieurarchitect Sabrina Letourneur // consultant: Renaud Pierard
  • Landschapsarchitect Ana Marti-Baron // Michel Desvigne Paysagiste
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 143.145 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 33.618 m2 // Park: 115.000 m2
  • Voorlopig ontwerp 2003-2011
  • Aanvang bouw 2011
  • Oplevering maart 2019
  • Opdrachtgever Overheid van Qatar
  • Ontwerpbureau Ateliers Jean Nouvel
  • Ontwerp verlichting Scherler (Interieur) en LKL Museumverlichting

Locatie

Reageer op dit artikel