Project

Nationaal Archief Den Haag: nieuw entreegebied – Van Eijk & Van der Lubbe

Interieur

Nationaal Archief Den Haag: nieuw entreegebied – Van Eijk & Van der Lubbe
fotografie: Jeroen van der Wielen

Na de vernieuwing van de studiezalen en de publieksruimten in 2013, mocht Van Eijk & Van der Lubbe nu het entreegebied aanpakken. Open, uitnodigend, levendig; van archiveren naar presenteren, van conserveren naar informeren. Samen met diederendirrix architecten zijn de ruimtelijke ingrepen tot stand gekomen.

toelichting door Van Eijk & Van der Lubbe

Het Nationaal Archief is dé plek waar de geschiedenis van Nederland wordt bijgehouden en bewaard. De waardevolle collectie is voor iedereen toegankelijk.

Van introvert naar uitnodigend

Door de gevel op de begane grond naar voren te plaatsen, heeft het gebied zich geopend richting het plein. De entree is zichtbaar geworden, licht treedt toe in de publieksruimten en horeca loopt door van binnen naar buiten. Vanuit het entreegebied kan de bezoeker naar de studiezalen, de omloop met kleine tentoonstellingen over het Nationaal Archief en de expositieruimte. Deze ruimten heeft Van Eijk & van der Lubbe in 2013 ontworpen.

Kennismaken

Het entreegebied van het Nationaal Archief is óók de entree van meerdere bewoners in het gebouw. De bezoeker ontmoet daarom als eerste een grote kennismakingswand waarop alle inwonende instanties zichzelf voorstellen. Bij de rode balie, als hart in de witte ruimte, kunnen alle vragen worden gesteld aan een medewerker.

Presenteren

Naast de balie is ruimte gecreëerd voor een winkel. Hier worden producten gepresenteerd en aangeboden die aansluiten bij de activiteiten van het Nationaal Archief. In deze semiopenbare ruimte is de winkel afsluitbaar doordat de bovenhangende lichtkappen over de presentiemeubels kunnen zakken.

Werken, verblijven en ontmoeten

Binnen het entreegebied is horeca geïntegreerd waar verbleven maar ook gewerkt kan worden. Betegeld met Makkummer witjes en met gebruik van ontwerpen van klinkende namen uit onze ontwerphistorie.

In de foyers op de eerste verdieping zijn werk- en ontmoetingsplekken geland. Geïnspireerd op de oude “overzeilers” toont de vloer een netwerk van lijnen en verbindingen. Historische materialen zoals Hollands Eiken en wolvilt van schapen uit het Groene Hart geven deze vernieuwde omgeving een eigen karakter.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Prins Willem-Alexanderhof 20, 2595 BE
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Nationaal Archief Den Haag: nieuw entreegebied
  • Projectarchitect(en) Niels van Eijk
  • Opdrachtgever Nationaal Archief Den Haag
  • Ontwerpbureau Van Eijk & Van der Lubbe, Geldrop

Locatie

Reageer op dit artikel