Project

Modulair laadstation voor elektrische voertuigen in Fredericia, Denemarken – COBE

Stedenbouw

Modulair laadstation voor elektrische voertuigen in Fredericia, Denemarken – COBE
Beeld: Rasmus Hjortshøj – COAST

In Fredericia, Denemarken, zijn nieuwe ultrasnelle laadstations voor elektrische voertuigen onthuld. De stations zijn ontworpen door COBE en zijn bedoeld om de batterijen op te laden van zowel de voertuigen en de bestuurders.

Toelichting COBE: In samenwerking met Powered by E.ON Drive & Clever heeft COBE een nieuw type laadstations ontworpen voor elektrische voertuigen (EV’s) in Scandinavië waarin voertuigen in slechts 15 minuten worden opgeladen. Daarnaast bieden zij ook bestuurders en passagiers een welkome pauze en de kans om hun eigen mentale batterijen gedurende het wachten.

Het nieuwe laadstation, centraal gelegen aan de snelweg E20 in de Deense stad Fredericia gaat deel uitmaken van een netwerk van 48 ultrasnelle EV-laadstations langs Scandinavische snelwegen. In de toekomst gaat elektriciteit fossiele brandstoffen in onze voertuigen vervangen, obstakel is de oplaadtijd. Momenteel duurt het ongeveer vijf minuten om de benzinetank te vullen en is het opladen van een EV veel tijdrovender. En omdat in ons drukke dagelijkse leven elke minuut telt moet ook in de laadstations de oplaadtijd worden geoptimaliseerd net zoals de mentale oplaadtijd voor de bestuurders.

Rasmus Hjortshøj - COAST

Beeld: Rasmus Hjortshøj – COAST

COBE wil in het ontwerp de groene energie en technologie laten weerspiegelen in de architectuur, de materialen en het concept. Daarvoor zijn in het laadstation duurzame materialen gebruikt in een rustige omgeving met bomen en groene aanplant.

De laadstations bestaan ​​uit een reeks structurele ‘bomen’. Ze zijn voorzien van veel luifels gelijkend op kronen van bomen die de lucht filteren en schaduw en bescherming bieden tegen de elementen. Een schril contrast met een traditioneel benzinestation waar lijnen van voertuigen en de geuren van gasdampen en uitlaatgassen van auto’s de norm zijn.

Dankzij een modulair ontwerpconcept zijn de stations schaalbaar, dus een enkele ‘boom’ kan gemakkelijk een volledige ‘grove’ worden, afhankelijk van de behoefte. De stations zijn gebouwd in gecertificeerd hout en beton, bekroond door zonnepanelen en omringd door echte bomen, gras en andere aanplant geselecteerd in samenwerking met de Deense Vereniging voor Natuurbehoud om de biodiversiteit rond het station te verbeteren. Alle componenten van de constructie kunnen worden opgesplitst, herbruikare en recyclebare materialen en de keuze van hout als bouwmateriaal benadrukken nog meer het duurzame ontwerp van het gebouw.

De eerste van de ultrasnelle laadstations heeft een capaciteit om gelijktijdig vier EV’s op te laden. Het oplaadstation van Fredericia is gebouwd als een bos van 12 ‘bomen’ met een totale kroon van 400 m2, weergegeven in een mix van open en gesloten dakpanelen. Het doel is om zowel de nieuwe als de komende laadstations gebruikers een rustgevend en zen-achtig gevoel te geven dat misschien zelfs, hopelijk, de wegen veiliger maakt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Elektrisch oplaadpunt
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Schaalbaar modulair concept
  • Programma EV Charching stations
  • Oplevering juni 2019
  • Opdrachtgever Powered by. E.ON Drive & Clever
  • Ontwerpbureau COBE
  • Engineers ARUP en AB Claussen

Locatie

Reageer op dit artikel