Project

Micropia Amsterdam – Kossmann.dejong

Interieur

In deze tentoonstelling bij ARTIS in Amsterdam kom je oog in oog te staan met microben. De ruimte is ontworpen door Kossmann.dejong en opgedeeld in een licht en een donker deel, waar wordt ingezoomd op de mysterieuze wereld van de microben. Als bezoeker ben je zelf soms ook het onderwerp van deze tentoonstelling.

Micropia Amsterdam – Kossmann.dejong
fotograaf: Thijs Wolzak

Toelichting door Kossmann.dejong

Micropia toont het onzichtbare. Het is het eerste museum in de wereld geheel gewijd aan microben. De ontwerpopgave van Kossmann.dejong bestond uit het creëren van een tentoonstellingsconcept en inrichting voor Micropia. De ruimte is opgesplitst in twee delen: een lichte begane grond in de historische Ledenlokalen en een donkere bovenverdieping. De reis door Micropia start in een grote lift naar deze bovenverdieping, waar bezoekers gelijk de eerste microben ontmoeten: er wordt ingezoomd op een oog van een van de bezoekers om het microscopische leven op de wimper te ontdekken. Na het verlaten van de lift stapt het publiek een onbekend, magisch universum binnen. De ruimte is vormgegeven als een ‘omgekeerd laboratorium’, niet wit en steriel, maar donker en mysterieus. In deze donkere wereld vallen de ‘dierverblijven’ op: de microben staan letterlijk in de spotlights. Aan het eind van de donkere ruimte bevindt zich Micropia’s kloppende hart: het laboratorium, waar alle microben worden gekweekt die in de tentoonstelling te zien zijn.

Micropia - Kossmann.dejong fotograaf: Thijs Wolzak

 

Kennis en beleven

Bij het ontwerp is gezocht naar een balans tussen beleving en kennis. In samenwerking met het Duitse mediaontwerpbureau ART+COM Studios, is een aantal media-installaties gemaakt waar bezoekers op verschillende manieren de wereld van microben kunnen zien, onderzoeken en ervaren. Een geslaagd voorbeeld hiervan is de bodyscan; een exhibit waarbij de bezoeker niet alleen de bediener is van de interface, maar ook zelf het onderwerp van de opstelling. De bijzondere soundscape die in de hele ruimte te horen is draagt bij aan deze onderdompeling in een totaalervaring.

Micropia - Kossmann.dejong fotograaf: Thijs Wolzak

 

Van helix-trap tot microbenmuur

De lichte begane grond en verduisterde verdieping zijn met elkaar verbonden door een DNA-geïnspireerde, helixvormige trap (ontworpen door Sprenger von der Lippe Architecten), maar ook visueel gekoppeld door een dubbelhoge wand van LCD schermen. Bezoekers kunnen de microbenstempels die ze gedurende hun museumbezoek hebben verzameld tot leven wekken op deze grote microbenmuur. Kunst vindt zijn weg in het museum in de vorm van glasmodellen van de meest gevaarlijke virussen ter wereld en in de gezandstraalde ramen met grafische microbengeraamten.

Micropia - Kossmann.dejong fotograaf: Thijs Wolzak

 

Na een bezoek aan Micropia, zal de bezoeker nooit meer op dezelfde manier naar zichzelf en de wereld kijken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40
 • Plaats Amsterdam
 • Projecttitel Micropia
 • Projectarchitect(en) Sprenger von der Lippe
 • Bruto vloeroppervlakte (m2) 850 m2
 • Oplevering september, 2014
 • Opdrachtgever ARTIS, Amsterdam
 • Ontwerpbureau Kossmann.dejong in samenwerking met ART+COM Studios
 • Concept, ruimtelijk ontwerp Kossmann.dejong in samenwerking met ART+COM Studios
 • Lichtontwerp Simon Corder
 • Film en animaties Bind en Sterk, HollandCentraal, PlusOne, Temponaut, Wim van Egmond
 • Fotomateriaal Natura Artis Magistra, Wim van Egmond, ANP, Dennis Kunkel Microscopy Inc., Shutterstock, Stephen Gschmeissner
 • Geluid en soundscape Peter Flamman
 • Bouw en realisatie Bruns BV

Locatie

Reageer op dit artikel