Project

Linked Hybrid in Beijing door Steven Holl Architects

Geen categorie

Linked Hybrid in Beijing door Steven Holl Architects

Vanuit de westerse wereld wordt veel kritiek geuit op China’s consumptie van grondstoffen. Minder aandacht is er voor het feit dat in China veel innovaties plaatsvinden die een nieuwe manier van bouwen aanmoedigen. Met de Linked Hybrid in Beijing toont Steven Holl Architects aan dat klimatologische, economische en sociale duurzaamheid zijn te verenigen binnen een totaalconcept.

Afgelopen jaren is Beijing stromachtig gegroeid. In dit proces ontstaan steeds meer ommuurde enclaves voor de bezittende klasse. Met het 21ste-eeuwse, poreuze stadsblok dat hij ontwierp in de Chinese hoofdstad, geeft Steven Holl kritisch commentaar op deze zorgwekkende stedelijke ontwikkeling in de Chinese hoofdstad. Door een stevig commercieel programma, waaronder een filmtheater en horeca, is een levendigheid ontstaan die iedere ommuring overbodig maakt. De Linked Hybrid functioneert als een open ‘stad in de stad’ die sociaal en fysiek met haar omgeving is verbonden. (Zie ook Harry van den Hartog, ‘grenzen aan de groei, de Architect juli – augustus 2008 p40-47). De veelheid aan woningtypes draagt bij aan de sociale duurzaamheid van het complex. De negen torens herbergen tweehonderd verschillende types, variërend van 65 tot 450 vierkante meter.

Het volledige artikel verscheen eerder in de Architect, nummer 5, 2009, p38-43.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Linked Hybrid
  • Projecttitel Linked Hybrid in Beijing door Steven Holl Architects
  • Adviseur installaties Transsolar; Beijing Capital Engineering Architecture Design Co.; Cosentini Associates
  • Aannemer Hoofdaannemer Beijing Construction Engineering Group
  • Interieurarchitect Steven Holl Architects; China National Decoration Co.
  • Landschapsarchitect Landschapsarchitect Steven Holl Architects; EDAW Beijing TSLD
  • Bouwmanagement Adviseur constructie Guy Nordenson and Associates; China Academy of Building Research
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) Vloeroppervlakte 220.000 m3
  • Programma 750 appartementen, openbare tuin, commerciële ruimtes, hotel, bioscoop, kleuterschool, Montessori school, ondergrondse parkeergarage
  • Voorlopig ontwerp 23-09-2009
  • Definitief ontwerp 23-09-2009
  • Aanvang bouw 01-05-2009
  • Oplevering 23-09-2009
  • Opdrachtgever Modern Green Development, Beijing
Reageer op dit artikel