Project

Library learning centre UvA Amsterdam

Geen categorie

Het Library Learning Centre van de Universiteit van Amsterdam bevindt zich op de Roeterseilandcampus in Amsterdam. Het betreft een renovatie van een bestaand gebouw uit begin jaren ’90 naar een ontwerp van architect Pi de Bruijn. De UvA wou dit 5000m m2groot gebouw transformeren tot een Library Learning Centre waarin de integratie van studie- landschappen met diverse studievoorzieningen gestalte krijgt.

Library learning centre UvA Amsterdam

Het Library Learning Centre heeft als doel studeren op diverse mogelijkheden te voorzien. De verschillende studiegebieden bieden een diversiteit aan type studieplekken. Door een kern centraal in het gebouw te voorzien, konden alle nevenfuncties in één servicezone worden samengebracht. De nieuwe brede hoofdtrap verbindt de verschillende verdiepingen met elkaar en creëert zo meer transparantie en een heldere circulatie. Doordat de verdiepingen op deze wijze met elkaar verbonden zijn wordt er als het ware een verticaal plein gecreëerd. Het verticaal plein brengt de nevenfuncties samen in een centraal gebied en is het bruisend hart van het gebouw; de ideale zone om even te ontspannen, een verpozing te nemen bij de koffie-corners, even te telefoneren,… . Dankzij het verticaal plein zijn er aangrenzend flexibele en open studielandschappen gecreëerd die individueel afsluitbaar zijn. Door de transparante scheidingen tussen verticaal plein en studiezones uit te voeren in brand- werende glazen puien, wordt het verticaal plein een op zichzelf staand compartiment. Tegenover de levendigheid van het verticaal plein stralen de studiegebieden rust en eenvoud uit. Licht, lucht en ruimte zijn de essentiële en enige uitgangspunten in deze ruimtes.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Roetersstraat 11
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Library learning centre UvA Amsterdam
  • Projectarchitect(en) Jan Geysen
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2014
  • Definitief ontwerp 01-09-2014
  • Aanvang bouw 28-08-2015
  • Oplevering 01-09-2014
  • Opdrachtgever Universiteit van Amsterdam
  • Ontwerpbureau PUUR interieurarchitecten
Reageer op dit artikel