Project

Legoland Discovery Centre Scheveningen – Architectenbureau Filip Mens

Architectuur

Legoland Discovery Centre Scheveningen – Architectenbureau Filip Mens
Beeld Alrik Swagerman

Onderdeel van herstructurering Boulevard Scheveningen. Interactie tussen bebouwing en Boulevard verbeteren.

Toelichting Architectenbureau Filip Mens – Het gebouw voor Legoland Discovery Center (LLDC) met daarboven een horeca paviljoen, is in de plaats gekomen van het voormalige Vitalizee dat is gesloopt om ruimte te bieden aan een souterrain van 3000 vierkante meter voor het LLDC. De sloop bood tevens mogelijkheden om dit deel van de bebouwing aan de Boulevard een enorme upgrade te geven, tegelijk met de geplande vernieuwing van de Noord-Boulevard als verlengstuk van de al eerder heringerichte Boulevard ten zuiden van Sealife.

LLDC Filip Mens

Het voormalige Vitalizee gebouw kenmerkte zich met name door een relatief gesloten gevel aan de zeezijde; de Boulevard van Scheveningen. Het nieuwe gebouw voor het LLDC en de horecapaviljoens sluit in vormgeving alsmede in materialisering veel beter aan op de nog te vernieuwen openbare ruimte.

De gevel aan de zeezijde is als het ware omgebogen tot en met de nog te realiseren publieke trap tussen de Rederserf en de Boulevard. Hierdoor is één lange voorgevel ontstaan met optimaal zicht op de entree en winkel van het Legoland Discovery Centre. De voorgevel richt zich dus niet uitsluitend op de Boulevard maar ook naar de route die veel mensen afleggen vanaf de Gevers Deynootweg richting het strand en vice versa. Naast de entree van het Legoland Discovery Centre zijn aan de Boulevard drie horecaruimten georiënteerd.

De begane grondgevel van zowel het LLDC als van de horecaruimten bestaat uit een rij penanten van geprefabriceerd beton waarin een kleurtoeslag is opgenomen. Tussen die kolommen is een aluminium vliesgevel opgenomen waardoor een optimale transparantie wordt gewaarborgd.

Voor de horecaruimte is maar beperkt plek voor een terras op Boulevardniveau. Vandaar dat op de entree van het LLDC en de horecaruimte op de begane grond een terras is voorzien. Dit terras wordt ontsloten vanaf het Rederserf en vanuit twee glazen horecapaviljoens op de eerste verdieping. Deze horecapaviljoens horen deels bij de horecaruimte op de begane grond. Het terras fungeert tevens als een ‘steppingstone’ tussen de verschillende niveaus van de promenade en het Rederserf.

Beeld Alrik Swagerman

Het terras, met een balustrade van gehard en gelaagd glas, steekt iets uit over de Boulevard waardoor niet alleen meer vierkante meters worden gerealiseerd maar er ook een beschutte plek op Boulevardniveau is ontstaan langs de gevel met zicht op strand en zee. De onderzijde van deze overstek is bekleed met hout en voorzien van inbouwspots.

Het afronden van de hoeken van de begane grond en van de horecapaviljoens heeft nog een aantal andere functies: het behoudt een beter zicht op het monumentale Kurhaus komende vanuit het zuiden en het begeleidt de stromen mensen beter van en naar de zogenaamde Winterboulevard (het Rederserf). Daarnaast maakt dit het gebouw wat zachter. Bovendien waarborgt het mede het zicht op zee vanaf het Rederserf; een belangrijk stedenbouwkundig uitgangspunt van ‘de kust gezond’.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Strandweg 13f, 2586 JK
  • Plaats Den Haag, Scheveningen
  • Projecttitel Legoland Discovery Centre Scheveningen
  • Projectarchitect(en) Filip Mens
  • Adviseur constructie Bureau Broersma, Den Haag
  • Adviseur installaties DPMG, Hellevoetsluis
  • Adviseur bouwfysica Bureau Bouwfysica, Capelle aan den IJssel
  • Adviseur brandveiligheid Bureau Veldweg, Cuijk
  • Aannemer Stebru Bouw, Nieuwerkerk aan den IJssel
  • Bouwmanagement JBV Bouwmanagement
  • Toeleveranciers Bureau Bouwkunde, Rotterdam (uitwerking tekeningen)
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5820
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 5200
  • Bruto inhoud 24260
  • Netto inhoud 20200
  • Programma Legoland Discovery Centre; Horeca units
  • Voorlopig ontwerp maart 2017
  • Definitief ontwerp mei 2017
  • Aanvang bouw sloop december 2017, start bouw maart 2018
  • Oplevering februari 2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 7.800.000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 0
  • Opdrachtgever Sens Real Estate
  • Ontwerpbureau Architectenbureau Filip Mens
Reageer op dit artikel