Project

kinderOOGcentrum

Geen categorie

Het Oogziekenhuis Rotterdam ontvangt jaarlijks ca 140.000 patiënten, waarvan 20.000 kinderen. Tot op heden werden de kinderen behandeld bij verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis. Het nieuwe Kinderoogcentrum, ontworpen door eklund_terbeek architecten, concentreert alle kinderoogheelkundige zorg op één fysieke plek, en geeft een ruimtelijke uitdrukking aan de kindgerichte zorgvisie van het ziekenhuis.

kinderOOGcentrum
Oogziekenhuis Rotterdam. Eklund Terbeek architecten

De behandelfilosofie van Het Oogziekenhuis is gebaseerd op angstpreventie. Een belangrijk doelstelling voor het ontwerp van het Kinderoogcentrum is een ruimtelijke omgeving te realiseren die hieraan bijdraagt.

Het Kinderoogcentrum heeft geen gangen en de verschillende ruimtes zijn visueel met elkaar verbonden. De onderzoekskamers zijn georganiseerd rondom één centrale ontvangst- en wachtruimte om zo een heldere en herkenbare plek te creëren voor kinderen, ouders en zorgverleners. Door de wachtruimte aan de gevel te situeren en daklichten te openen wordt daglicht naar binnen gebracht en wordt het gevoel van ruimtelijkheid en oriëntatie vergroot. De behandelkamers zijn zo transparant mogelijk zodat de kinderen al naar binnen kunnen kijken voor het onderzoek start. In de wachtruimte is een variatie aan plekken gecreëerd die afgestemd zijn op de verschillende leeftijdsgroepen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Schiedamse Vest 180
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel kinderOOGcentrum
  • Projectarchitect(en) Dominique ter Beek, Jenny Eklund
  • Toeleveranciers false
  • Programma polikliniek
  • Voorlopig ontwerp 30-08-2013
  • Definitief ontwerp 30-08-2013
  • Aanvang bouw 24-12-2013
  • Oplevering 28-11-2012
  • Opdrachtgever Het Oogziekenhuis Rotterdam
  • Ontwerpbureau eklund_terbeek architecten
Reageer op dit artikel