Project

Kerkbanken Laurentiuskerk

Geen categorie

In 2009 kreeg Caas architecten de opdracht voor aanpassing van de kerkbanken van de neo-gotische Laurentiuskerk van architect P.J.H. Cuypers (1861 rijksmonument). De kerkbanken voldeden niet aan de eisen van goed zitcomfort. Met respect voor, en behoud van, de monumentale kerkbanken is een toevoeging ontworpen die reversibel is, past bij het karakter van het interieur maar vooral goed zit.

Kerkbanken Laurentiuskerk

Het concept bestaat uit een zitting en rugleuning die op de bestaande kerkbanken zijn gemonteerd voorzien van afneembare stoffering. Zitting en leuning liggen in een vloeiende lijn op de bestaande kerkbanken en bestaan uit gelamineerd hout met een speciale laminaat toplaag. De speciale laminaat is meegebogen met de houten zitting en leuning en heeft een ruw koperkleurig oppervlak. De kleur is geïnspireerd op de kroonluchters in de kerk en voegt zich ook prachtig in het pallet van oranjegele en aarde tinten van het schoonmetselwerk en de muurschilderingen. In de rug is een gestileerd roosvenster gegraveerd zoals dat in de voorgevel van de kerk aanwezig is. Voor de stoffering is rode velours gebruikt die ook op de originele stoelen zit.

Wij zijn trots op het eindresultaat waar opdrachtgever, monumentenzorg, gemeente, ontwerpers (Eddo Carels & Niko Hoebe) en producenten met veel aandacht ambacht en ambitie aan hebben bijgedragen en dat door de gebruikers hoog wordt gewaardeerd.

Standaard producten, moderne techniek, maatwerk oplossingen, ambacht, materiaalkennis en veel geduld hebben een “gesamtkunstwerk” opgeleverd; iets wat men anno 2013 co-creatie noemt.

Bij dit project zijn de volgende partijen betrokken:
Zitting en leuning: Van Drenth buighout, Culemborg
Laminaat: Abet laminati, IJsselstein.
Stoffering: Schurgers, Beusichem.
Gravure: Lasertechniek, Opglabbeek België.
Interieurbouw: Rood & Bakker, Alkmaar
Directievoering namens opdrachtgever: Kees Groenland  en Jos Olbers.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Alkmaar
  • Projecttitel Kerkbanken Laurentiuskerk
  • Projectarchitect(en) Eddo Carels
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2010
  • Definitief ontwerp 01-11-2011
  • Aanvang bouw 06-09-2013
  • Oplevering 01-08-2012
  • Ontwerpbureau caas architecten
Reageer op dit artikel