Project

Kantooromgeving Sociale Dienst Zeist – helgasnelarchitecten

Interieur

Helgasnelarchitecten is door de Sociale Dienst in Zeist gevraagd om samen met de medewerkers een eerste start te maken om de gesloten kantooromgeving te veranderen. Door de toevoeging van onder andere een proeftuin op elke verdieping is een meer open omgeving ontstaan.

Kantooromgeving Sociale Dienst Zeist – helgasnelarchitecten
Beeld Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Toelichting: helgasnelarchitecten

Op de twee verdiepingen werd in een gesloten cellenstructuur met bijhorende gang gewerkt. Er was in deze omgeving geen plek voor ontmoeting en het informele overleg vond op de gang plaats. De Sociale Dienst heeft aan het bureau gevraagd op elke verdieping een proeftuin te maken. Door eerst te zien of deze nieuwe manier van werken aan slaat onder de gebruikers kan deze later doorgevoerd worden in de gehele organisatie.

Openbreken

In diverse workshops is samen met de gebruikers het programma van eisen geformuleerd en tegelijkertijd het ontwerp gemaakt. Het beperkte budget vroeg om een concept dat sterk is maar ook rekening houdt met de bestaande omgeving. Door op de zuidzijde van het gebouw de dichte ruimten weg te halen komt er veel licht het gebouw binnen.  In deze lichte ruimte zijn verschillende typen meubels geplaatst die op verschillende manieren gebruikt kunnen worden.

Helga Snel architecten, Sociale Dienst, Zeist © 2018 Beeld Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Beeld Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Sculpturen

Samen met kunstenaar Esther Tielemans zijn voor de ontstane open ruimtes sculpturen bedacht. Deze houten meubels zijn voorzien van kleurvlakken die de totale ruimte een enorme dynamiek geven. Het kleurenschema is samen met haar in de ruimte ontworpen. De gebruikers vroegen om meer dynamiek in hun verdere statische omgeving. Daarom zijn de kleuren prikkelend, ze activeren mensen. De lichte houten meubels geven samen met de plantenhagen de ruimte een prettige sfeer.

Detail

De meubels zijn allemaal uniek en zijn speciaal voor deze plek ontworpen. De detaillering is samen met de meubelmaker dusdanig ontwikkeld dat de meubels mooi verouderen. Zo zijn de vloeren voorzien van tapijttegels die makkelijk te vervangen zijn. Daarnaast is ervoor gekozen om geen losse plantenbanken te plaatsen maar deze in de meubels op te nemen. Hierdoor doen alle elementen mee in de sculptuur.

Helga Snel architecten, Sociale Dienst, Zeist © 2018 Beeld Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Beeld Daria Scagliola & Stijn Brakkee

Texturen

De ruimte heeft verschillende texturen. Het meest opvallend is de textuur van de houten meubels. Deze zijn opgebouwd uit noestloze Chili Pine platen die een transparante witte coating hebben gekregen. Hierdoor krijgen zij een moderne, frisse uitstraling. De tapijttegels zijn per kleurveld in verschillende kleuren maar ook typen uitgevoerd, hierdoor heeft de vloer een rijke textuur. De gekozen planten hebben in de meubels weer hun eigen natuurlijke textuur waar de lichtarmaturen met hun lichte dradenstructuur weer mooi bij past. De omgeving heeft niet alleen een strakke, moderne uitstraling maar is tegelijkertijd zeer tactiel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projectarchitect(en) Helga Snel, Jeffrey Reule, Esther Tieleman
  • Adviseur installaties Elektra: Kalkhoven Elektra, Zeist
  • Aannemer Barten Groep, Driebergen
  • Beeldend kunstenaar Esther Tielemans
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 600 m2
  • Voorlopig ontwerp november 2016
  • Aanvang bouw juni 2017
  • Oplevering oktober 2017
  • Opdrachtgever Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug, Zeist
  • Ontwerpbureau helgasnelarchitecten
  • Meubelmaker Hardeman, Lunteren
  • Vloeren Kreikamp, Nijkerk
  • Losse inrichting Lensvelt, Breda

Locatie

Reageer op dit artikel