Project

Kantoorinterieur Rabobank Nederland Utrecht

Geen categorie

De interieurvisie van Sander Architecten is gebaseerd op form follows flow. Tijdens de ontwikkeling van de interieurvisie in het nieuwe kantoor van de Rabobank ontwikkelde het bureau het gegeven flow verder uit tot de Rabobankflow. Dit heeft geresulteerd in het concept ‘het kantoor als stad’.

Kantoorinterieur Rabobank Nederland Utrecht

 

 

De uitwerking van het ordenend principe van de verkeers- en verblijfsgebieden is geïnspireerd op het idee van een stad. Zo is de eerste etage van het gebouw ingericht als een bruisend plein waar zich onder andere het restaurant, een koffiepunt en de Rabo kunstzone bevinden.

Buurten

Buurten hebben gestalte gekregen door de verkeersgebieden en de op een aantal verdiepingen gelegen clubhuizen met horecafaciliteiten. Rondom liggen stillere buurten waar de medewerkers geconcentreerd kunnen werken. Van belang is de diversiteit tussen de verschillende buurten.

Sander Architecten heeft hiervoor bewust andere ontwerpers (Richard Hutten, Ineke Hans, Emma architecten, NEXT Architects en Pentagram) aangetrokken, die elk een deelgebied hebben ontworpen. Het bureau van Ellen Sander formuleerde de uitgangspunten voor de ruimtelijke vormgeving en materialisatie waarbinnen de ontwerpers kunnen werken en houdt de supervisie over het totaal.

 
Op het Eetplein zitten medewerkers naast twee vergaderpaviljoens van karton en washipapier. Zo is er een tactiele ervaring gecreëerd. Fotograaf Alexander van Berge

Integraal ontwerp

Er is een meubellijn ontworpen die naadloos aansluit bij de verschillende activiteiten. Ook het lichtontwerp draagt in hoge mate bij aan het concept. Zo zijn dag- en kunstlicht niet alleen toegepast als lichtbronnen, maar ook als bewegwijzering en als middel in in elk gebied de gewenste sfeer te creëren. 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Jaarbeursplein 22
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Kantoorinterieur Rabobank Nederland Utrecht
  • Projectarchitect(en) Ellen Sander
  • Adviseur akoestiek Peutz, Zoetermeer
  • Aannemer Heijmans / JP van Eesteren, Rosmalen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 56.000 m2 bvo waarvan nu 6.000 m2 opgeleverd
  • Programma Kantoor
  • Voorlopig ontwerp 01-06-2007
  • Definitief ontwerp 01-03-2009
  • Aanvang bouw 09-09-2011
  • Oplevering 01-05-2011
  • Opdrachtgever Rabobank Nederland
  • Ontwerpbureau Sander Architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel