Project

Kantoor ZVE in Stuttgart (D)

Geen categorie

Het futuristisch ogende Zentrum für Virtuelles Engineering in Stuttgart is op 20 juni geopend en gerealiseerd door UNStudio. Het wil de huidige opvatting over werkomgevingen verruimen en tonen dat die communicatie, onderzoek en creativiteit kunnen stimuleren.

Kantoor ZVE in Stuttgart (D)

 

 

 

Het ZVE ligt op de onderzoekscampus van het Fraunhofer IAO in Stuttgart-Vaihingen en is gespecialiseerd in onderzoek naar multidisciplinaire werkstromen.

Indeling

Alle onderdelen van het programma zijn geïmplementeerd in de organisatie van het gebouw. Het bevat een combinatie van laboratorium- en onderzoeksfuncties met openbare tentoonstellingsruimten en een thematische route binnen een open gebouwconcept. De traditionele kantoorindeling en gescheiden werkplekken zijn vervangen door visuele en zichtbare verbindingen en plekken voor spontane en geplande ontmoetingen.

Plattegrond

Constructie- en ontwerpcomponenten zijn geïntegreerd in een structuur van open en gesloten elementen. De geometrie van de plattegrond, die bestaat uit zowel vloeiende als rechte lijnen, gaat over in de geometrie van de façade. Het glas beslaat hierbij slechts 32% van het geheel

Structuur

De structuur van het gebouw bestaat voor een gedeelte uit een lichtgewicht betonnen plafond wat zorgt voor een gewichtsvermindering waardoor grote overspanningen mogelijk zijn. De afgeronde vorm en buitenschil van het gebouw zorgen voor een zeven procent kleinere omtrek dan die van een rechthoekige vorm.

Technieken

De ruimtes aan de façade kunnen worden geventileerd via te openen raamelementen. De plafonds zonder lateien laten het daglicht in de ruimtes reflecteren, ondersteund door lamellen die het daglicht filteren als dit nodig is.

Voor dit project werkte UNStudio samen met Asplan uit Kaiserslautern. Zij waren verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de constructiedocumenten en het bouwtoezicht.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Nobelstrasse 11
  • Plaats Stuttgart
  • Projecttitel Kantoor ZVE in Stuttgart (D)
  • Projectarchitect(en) Leopold Horinek / Stefan Hausladen
  • Landschapsarchitect Gänssle + Hehr
  • Bouwmanagement ASPLAN Architekten BDA
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5782 m²
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 3220 m²
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2006
  • Definitief ontwerp 01-12-2006
  • Aanvang bouw 28-06-2012
  • Oplevering 01-01-2012
  • Opdrachtgever Fraunhofer - Gesellschaft
  • Ontwerpbureau UNStudio / ASPLAN Architekten BDA
Reageer op dit artikel