Project

Kantoor META Architectbureau Antwerpen

Interieur

Kantoor META Architectbureau Antwerpen
Kantoren META architectuurbureau, Antwerpen. Fotograaf: Filip Dujardin

META architectuurbureau houdt kantoor in een voormalige glasopslagplaats. Na 20 jaar is er grote nood aan uitbreiding. De kantoren verwerven meer oppervlakte. Tegelijkertijd wordt het mogelijk om de ruimtes opnieuw in te delen en enkele functies te verschuiven. Ook hier wordt het ‘ruwbouw is afbouw’-principe toegepast, een belangrijke stelregel voor META architectuurbureau.

Toelichting META – META architectuurbureau houdt kantoor in een voormalige glasopslagplaats in de Grote Kraaiwijk 3 in Antwerpen. Destijds werd het kantoor ‘op de groei’ gekocht: het pand op de eerste verdieping telde 14 werkplekken, een vergaderzaal voor 8 personen en een keuken voor de collectieve lunch.

Na 20 jaar is het team sterk gegroeid en is er grote nood aan uitbreiding. Door de aankoop van de bovenliggende verdieping verwerft META niet alleen meer oppervlakte, maar wordt het ook mogelijk om de ruimte opnieuw in te delen en enkele functies te verschuiven.

Het resultaat is een duplex-kantoor dat verbonden is door een interne spiltrap. De eerste verdieping biedt plaats aan het onthaal met 2 werkplekken, 2 vergaderzalen voor 8 à 10 personen, een groot landschapskantoor met 12 werkplekken en het sanitair. Op de tweede verdieping bevinden zich nog 8 werkplekken met voldoende restruimte voor een maquettehoek en een pingpongtafel. Daarnaast is er een ruime refter, die ook als vergaderzaal ingezet kan worden, extra sanitair en een serverlokaal.

Vroeger waren de werkplekken opgetrokken in op maat gemaakt vast meubilair, in de nieuwe configuratie maken we gebruik gemaakt van losse werktafels (ontwerp van Antonio Citterio). Waar vroeger alle leidingen in opbouw waren voorzien, zijn ze vandaag in de verhoogde vloer verwerkt. Dit biedt meer flexibiliteit voor de werkplekvoorzieningen. Tenslotte is de archief- en stalenruimte niet langer een apart lokaal, maar is het in het landschapskantoor als een kastenwand geïntegreerd om de stalen en documenten vlotter toegankelijk te maken.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Grote Kraaiwijk 3
  • Plaats Antwerpen
  • Projecttitel Kantoren META
  • Projectarchitect(en) Jan De Loof
  • Medewerkers -
  • Aannemer -
  • Programma Verbouwing en uitbreiding van eigen kantoren
  • Opdrachtgever META architectuurbureau
  • Ontwerpbureau META architectuurbureau
Reageer op dit artikel