Project

I_x002f_O-gebouw Faculteit Educatie

Geen categorie

De uiterlijke verschijningsvorm van het I/O-gebouw is bepaald vanuit de duurzaamheidsaspecten en met respect voor de omliggende bebouwing. De duurzaamheidsambitie is door de integrale samenwerking binnen het ontwerpteam ruimschoots gerealiseerd. Duurzaamheid is niet vertaald in het toevoegen van extra voorzieningen maar juist in het integreren van voorzieningen in het ontwerp, zodat het één natuurlijk geheel vormt met het gebouw.

I_x002f_O-gebouw Faculteit Educatie

Het gebouw is uitgelegd als twee stroken, die verbonden zijn door een atrium. Door diverse knikken en getrapte vormen is de bezonning van de naastgelegen villa’s behouden en krijgt het gebouw een licht speels effect. De tegenoverliggende vleugel trapt juist steeds verder uit, het omgekeerde effect.

De uitkraging en zijdelingse verschuiving van drie verdiepingen aan de voorzijde zijn constructief en detailtechnisch het spannendst. Iedere laag steekt 3,60 m uit. Daarom zijn de bovenste lagen met stalen trekconstructies en schoren gekoppeld aan de kern. Lastig was dat tijdens het bouwen de onderstempeling tot in de parkeergarage moest blijven staan tot de hoogste constructies klaar waren. 

Aangezien de zijgevels ook sprongen vertonen als gevolg van verschuivende verdiepingslagen, konden hierin geen hoge vakwerkconstructies worden opgenomen. Dit stelde aan de detaillering bijzondere hoge eisen zodat de vormgeving intact blijft. Opvallend is dat dak en uitkraging in één lijn zijn gedetailleerd. Om dit te kunnen realiseren is het gehele gebouw compleet in 3D uitgewerkt. Door de zorgvuldige detaillering zijn visuele of technische verstoringen voorkomen. De wijze van detaillering ondersteunt zo het beeld van een nauwkeurig op het krappe kavel ingepaste volume en biedt zo een mooie oplossing tot het grotere geheel.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kapittelweg 35
  • Plaats Nijmegen
  • Projecttitel I_x002f_O-gebouw Faculteit Educatie
  • Projectarchitect(en) Thomas Bögl
  • Adviseur installaties DWA, Bodegraven
  • Adviseur akoestiek DGMR, Den Haag
  • Aannemer Mertens Bouwbedrijf, Weert
  • Bouwmanagement Bouwadviesbureau van der Ven
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 36.633
  • Programma Onderwijsgebouw voor studenten en medewerkers van het Instituut voor Leraar en School, de Pabo Groenewoud Nijmegen en Opleidingskunde met parkeergarage, onderwijsruimten, kantoren, sport (ook voor derden), bijeenkomstruimte, café, restaurant, auditorium, bibliotheek en studiecentrum.
  • Aanvang bouw 24-09-2015
  • Oplevering 29-08-2014
  • Opdrachtgever Hogeschool van Arnhem en Nijmegen
  • Ontwerpbureau LIAG architecten en bouwadviseurs
Reageer op dit artikel