Project

Huis Rua Do Paraíso, Porto – Fala Atelier

Architectuur

Huis Rua Do Paraíso, Porto – Fala Atelier

Een 19de-eeuws huis in Porto is door Fala Atelier gerenoveerd tot een complex met vier studio’s. Uitbundige grafische patronen en onverwachte speelse en formele elementen kenmerken het werk van het Portugese architectenbureau.

Huis Rua Do Paraïso, Porto - Fala Atelier

Huis Rua Do Paraïso, Porto – Fala Atelier

Grafische patronen

In de voorgevel van het pand behield Fala Atelier de structuur van de gevel. Alleen de gehavende oude tegels voor gepolijst groen marmer. De bestaande granieten kaders zijn ongewijzigd, de ruwe structuur contrasteert met het gladde nieuwe materiaal. Om de grafische compositie in evenwicht te brengen bracht het architectenbureau één witte marmeren cirkel aan in het groene steen.

Huis Rua Do Paraïso, Porto - Fala Atelier

Huis Rua Do Paraïso, Porto – Fala Atelier

Ook in de achtergevel is de passie van het bureau voor een grafische wijze van vormgeven zichtbaar. Op het dak prijkt boven het bont-gestreepte patroon een koperen cirkel, een knipoog naar de ronde vorm aan de voorzijde. Anders dan in de tekeningen is het accent is aan deze zijde een tikkeltje flets, en werkt het beste recht van voren, als in de grafische tekeningen van het bureau, het laat desondanks sprekend het ontwerpplezier van het bureau zien.

Huis Rua Do Paraïso, Porto - Fala Atelier

Huis Rua Do Paraïso, Porto – Fala Atelier

De gevel is herbouwd, dankzij de witte, groene en zwarte marmeren strepen oogt het uitbundig gedetailleerd ondanks het vlakke oppervlak.

Huis Rua Do Paraïso, Porto - Fala Atelier

Huis Rua Do Paraïso, Porto – Fala Atelier

Morfemen

Fala Atelier In elke woonruimte komt steeds een vast aantal elementen terug. De elementen, noemt het bureau zelf morfemen: naar het deel van een woord met een eigen betekenis, dat niet in kleinere woorden met eigen betekenis kan worden opgesplitst.

Huis Rua Do Paraïso, Porto - Fala Atelier

Huis Rua Do Paraïso, Porto – Fala Atelier

In elke ruimte bevinden zich een getrapte muur, een oppervlak met een curve (soms in het plafond soms in de wand), twee deuren (een roze en een groene) en een gestreepte vloer.

Huis Rua Do Paraïso, Porto - Fala Atelier

beeld Ricardo Loureiro

Ook in het ontwerp van de tuin speelt het architectenbureau met een aantal van deze elementen.

Huis Rua Do Paraïso, Porto - Fala Atelier

beeld Ricardo Loureiro

In De Architect verscheen eerder over Fala Atelier:

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Medewerkers Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares, Ahmed Belkhodja, Rute Peixoto, Lera Samovich, Paulo Sousa
  • Aannemer Engilaco lda
  • Landschapsarchitect João Magalhães, Porto
  • Opdrachtgever Domingo Discreto Ida

Locatie

Reageer op dit artikel