Project

Huis Leliegracht Amsterdam – BGP Architekten

Interieur

Voor de verbouwing van een monumentaal grachtenpand aan de Leliegracht in Amsterdam vroegen de particuliere opdrachtgevers het Zwitsere BGP Architekten. De heldere ruimtelijke structuur van het pand is behouden, maar op eigentijdse wijze opnieuw vormgegeven.

Huis Leliegracht Amsterdam – BGP Architekten
foto: Marcel van der Voorst

De oorspronkelijke plattegrond met een trappenhuis en voorzieningen centraal in de langwerpige hoofdvorm is het uitgangspunt voor het ontwerp. Op de verdiepingen worden de trappen en badkamers met opslagruimten en ingebouwde kasten gecombineerd tot compacte en heldere volumes.

beeld: BGP Architekten

Rust

Zichtlijnen over de volledige lengte zorgen voor een ruimtelijk gevoel. De kamers aan de voor- en achterzijde staan via de gang in open verbinding en kunnen middels schuifdeuren worden afgesloten. Zowel deze verdiepingshoge schuifdeuren als de draaideuren zijn opgenomen in de houten wanden en dragen zo bij aan een rustige uitstraling.

huis-leliegracht-BGP-architekten foto: Marcel van der Voorst

Woonvertrekken

Op de beletage liggen de keuken en de woonkamer. De wanden, vloeren en het bestaande houtwerk zijn hier strak en licht afgewerkt waardoor de rijk geornamenteerde plafonds sterk tot uitdrukking komen. Op zolder is een tweede woonverdieping gerealiseerd. Hier ligt de kern slechts aan een zijde, waardoor ruimte is gemaakt voor een centraal keukenelement.

huis-leliegracht-BGP-architekten foto: Marcel van der Voorst

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Huis Leliegracht
  • Adviseur constructie Ingenieursbureau List, Amsterdam
  • Samenwerkende architect allard architecture
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Bob Gysin + Partner BGP Architekten

Locatie

Reageer op dit artikel