Project

Het huis van de Willebroekenaar

Geen categorie

Als een eerste uitvoering van het ‘masterplan herlokalisatie gemeentelijke diensten en OCMW’ werd een nieuw administratief centrum gebouwd, waarbinnen al deze diensten kunnen worden gecentraliseerd. Het nieuwe publieke gebouw neemt een prominente plaats in binnen de Willebroekse skyline. Tegelijkertijd passen we de nieuwbouw in binnen het straatbeeld en het bouwblok.

Het huis van de Willebroekenaar

 

De lichtgekleurde zandsteen verwijst naar het oude gemeentehuis en de kerk, maar door te spelen met verschillende tinten en formaten krijgt het gebouw een levendige en hedendaagse uitstraling.

Aan de straatzijde heeft het administratief centrum een uitnodigend voorplein dat de toegang tot het gebouw organiseert en tegelijkertijd een nieuwe ontmoetingsplek in de gemeente kan worden. De gelijkvloerse verdieping is uitgewerkt als een overdekte publieke ruimte. Een grote ronde opening zorgt voor een visuele verbinding tussen de twee publieke niveaus.

Grote glaspartijen in de gevel onderstrepen de toegankelijkheid van het gebouw en het transparante bestuur van de gemeente. Aan de achterzijde is het gebouw ontworpen als een piramide met daken voorzien van plantenvakken. Dit “landschap” van groendaken versterkt het groene beeld van het bouwblok ondanks de dichte bebouwing. De ramen zijn uitgevoerd in goudkleurig aluminium.

De zichten op Willebroek worden letterlijk ingelijst, als schilderijen met een gouden kader. Het streven naar warme huiselijkheid heeft de inrichting bepaald. Het nieuwe administratief centrum is een plek waar bestuur, medewerkers en inwoners elkaar kunnen ontmoeten, formeel en informeel.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Pastorijstraat 1
  • Plaats Willebroek
  • Projecttitel Het huis van de Willebroekenaar
  • Projectarchitect(en) Gunther Slagmeulder
  • Toeleveranciers false
  • Programma administratief centrum voor de gemeente Willebroek
  • Voorlopig ontwerp 12-08-2013
  • Definitief ontwerp 12-08-2013
  • Aanvang bouw 06-08-2013
  • Oplevering 01-09-2013
  • Opdrachtgever Gemeente Willebroek
  • Ontwerpbureau BRUT architecture and urban design
Reageer op dit artikel