Project

Gemeenschapshuis Woesten

Geen categorie

De oude schoolgebouwen van Woesten staan in het collectief geheugen van haar bewoners gegrift. Een herbestemming tot hedendaags ontmoetingscentrum vormt de aanzet tot het versterken van de sociale cohesie binnen de gemeente.

Het gebouw stimuleert een kruisbestuiving van verschillende functies: het verenigingsleven, feesten, tekenacademie, vergaderen, kooklessen, concerten, tentoonstellingen, lesgeven, …

Gemeenschapshuis Woesten

Tot beneden geopende raamopeningen verhogen de relatie van keuken en feestzaal naar het centrale toegangsplein. De zaal wordt op dezelfde manier aan de andere zijde nauw verbonden met de, voorheen onbenutte, tuin.
Gesloten functies worden gegroepeerd in een uitgeschoven volume die dezelfde typologie van het hoofdgebouw aanhoudt. Een verjonging van het gebouw waarvan het vrij recente sanitair de aanzet vormt. Deze schuifbeweging laat het licht toe tot in het hart van het gebouw, de centrale inkomhal. Interne ramen geven uit op deze hal en voeren het daglicht tot op de verdieping. Het concentreren van eerder versnipperde diensten en berging in één gebouwdeel, samen met het voorzien van een mobiel podium, maakt het mogelijk de overige ruimtes maximaal te benutten als zaal, keuken, vergaderzaal en tekenacademie. Het toegankelijk maken en structureel versterken van de zolder biedt de gewenste bijkomende ruimte, en maakt toekomstige inbreiding mogelijk.

Keuze van materialen op basis van levenscyclusanalyse:alle hout  PEFC en FSC (= schrijnwerk, houtskelet, lichte wanden, balklagen,enz…), gipsvezelplaat, houtskeletbouw, celit, intelligent dampscherm,vloermat uit recuperatierubber van vliegtuigbanden…  Aandacht voor verbeteren isolatie en winddichtheid. CO2 gestuurd ventilatiesysteem D. Condensatieketel op gas. Bijkomende isolatie van bestaand gebouw.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Woestendorp 44
  • Plaats Woesten
  • Projecttitel Gemeenschapshuis Woesten
  • Projectarchitect(en) Tom Vanhee
  • Toeleveranciers false
  • Programma Herbestemming tot gemeenschapscentrum
  • Aanvang bouw 29-08-2014
  • Oplevering 25-08-2014
  • Opdrachtgever Gemeentebestuur Vleteren en Provincie West-Vlaanderen
  • Ontwerpbureau atelier tom vanhee
Reageer op dit artikel