Project

Flagship store Bucherer in Zurich door Office Winhov en Office Haratori

Architectuur

Het materiaalgebruik, het zichtbare vakmanschap en de proporties van de façade van de Bucherer-winkel geven het gebouw een monumentaal en individueel karakter naast de andere winkels aan de Bahnhofstrasse in het centrum van Zürich, Zwitserland. De marmeren reliëf gevel en de bronzen plint zijn de meest gedetailleerde elementen van het ontwerp van Office Haratori en Office Winhov.

Toelichting Office Winhov – Bucherer (1888) is een familiebedrijf en marktleider in de Europese horloge- en sieradenindustrie. In 2015 ontstond de wens voor een renovatie van de flagshipstore aan de Bahnhofstrasse, een ontwerp van Carl Lippert uit 1965. De structurele ordening van het oorspronkelijke gebouw is overgenomen en het platte reliëf van de gevel is geherinterpreteerd. Het resultaat is een vliesgevel met open en gesloten elementen. Het marmeren reliëf met daaronder de bronzen plint, gestold in een geometrisch patroon, suggereren diepte.

Beeld Georg Aerni / Office Haratori

Zonnewijzer

De gevel werkt als een zonnewijzer; het geeft een beeld van de tijd en het seizoen. Tegelijk drukken de materialen en hun verwerking de tijdloze luxe uit. Het reliëf van de gevel oogt soms plat en zacht, dan weer scherp en geordend. Om dit te bereiken werden nauwkeurig gesorteerde, driedimensionaal gevormde stenen samengevoegd in geprefabriceerde elementen. Deze elementen zijn aan de verstevigde staalconstructie opgehangen met ankers die beweging mogelijk maken. De gehele gevel kan hierdoor veilig bewegen in geval van een aardbeving.

Bucherer Flagship Store Zurich door Office Winhov. beeld: Georg Aerni, Zurich / Office Haratori

beeld: Georg Aerni, Zurich / Office Haratori

Voor de gevelelementen is gebruik gemaakt van kristallijn marmer uit Vallemaggia. Cristallina Virginio is de zuiverste ader van de Cristallina-marmer en bestaat voor 99% uit calciet, wit-ivoor en delicate troebel. De samenstelling komt overeen met Michelangelo’s Statuario Carrara. De donker gepatineerde bronzen plint is de tegenhanger van het wit-kristallijne lichaam erboven. Voor het precisiegieten van de plint- en luifelelementen door de Kunstgiesserei St. Gallen werd de techniek van het vacuümzandgieten gebruikt. Een delicaat proces waarbij de technische grenzen van het gieten en stollen van metaal verkend zijn.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bahnhofstrasse 50
  • Plaats Zürich
  • Projecttitel Flagship store Bucherer
  • Projectarchitect(en) Office haratori: Mercè Portell (project manager), Zeno Vogel; Office Winhov: Jan Peter Wingender, Uri Gilad
  • Medewerkers Nahoko Hara, Jürg Spaar, Ana Menino-Silva (competition/project); Soledad Pertinez, Annina Gutherz, Elena Pasini, Yllza Fejza, Aya Yamagata, Marie Séon (project/execution)
  • Adviseur constructie Ingenieurs constructie: BlessHess, Luzern; Ingenieurs facade: ap3, Zürich
  • Adviseur installaties Olos AG, Baar
  • Adviseur akoestiek Amstein + Walthert, Zürich
  • Adviseur bouwfysica Amstein + Walthert, Zürich
  • Adviseur brandveiligheid Gruner, Basel
  • Interieurarchitect Blocher Partners, Stuttgart
  • Bouwmanagement HSSP, Zürich
  • Samenwerkende architect Office Winhov, Amsterdam
  • Toeleveranciers Steenhouwer: Graniti Maurino, Biasca; Brons gieterij: Kunstgiesserei St.Gallen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 1080 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 850 m2
  • Bruto inhoud 3735 m3
  • Programma Transfomatie van de flagship store en kantoren van de Zwitserse horlogemaker en juwelier Bucherer.
  • Voorlopig ontwerp augustus 2015 - april 2016
  • Definitief ontwerp juli 2016
  • Aanvang bouw augustus 2016
  • Oplevering mei 2019
  • Opdrachtgever Bucherer, Luzern
  • Ontwerpbureau Office haratori, Zürich en Office Winhov, Amsterdam
Reageer op dit artikel