Project

ETQ store in Amsterdam door studiojosvandijk

Geen categorie

ETQ Amsterdam vroeg Jos van Dijk een monobrand sneakerstore te ontwikkelen met internationale allure die niet onder zou doen voor high end fashion stores in wereldsteden als New York of Tokyo. Gedurende het proces was er zoveel belangstelling van grote internationale modelabels dat de keuze is gemaakt om er een multibrand store van te maken.

ETQ store in Amsterdam door studiojosvandijk

De ETQ store bevindt zich aan de Singel in Amsterdam, in het pand waar vroeger de Roxy zat. Eerder was op deze locatie een andere winkel gevestigd die dankzij de ligging, de commerciële randvoorwaarden en de constructieve beperkingen geen toekomst leek te hebben. ETQ zag echter de potentie van het pand en vroeg aan Jos van Dijk om een concept te ontwikkelen samen met een constructief plan om het pand opener te maken en aantrekkelijker. Daarnaast moest er een architectonische identiteit worden uitgewerkt voor het merk.

Carte Blanche

In 2 maanden was het concept klaar en kregen de ontwerpers carte blanche om het minimalistische maar ambitieuze eisenpakket van de eigenaars van ETQ uit te werken naar een interieurontwerp.

De 3D-tekeningen die na verloop van tijd werden gepresenteerd kregen veel positieve aandacht van andere exclusieve modemerken. In overleg is vervolgens besloten om van de winkel een multibrand store te maken. Hierdoor werd het programma van eisen ook anders, met meer ruimte voor andere items dan alleen maar schoenen.

Wederzijds vertrouwen

Het wederzijde vertrouwen tussen ontwerpers en eigenaars zorgde voor een soepel ontwerpproces zonder onderbrekingen tussen de verschillende stadia. De minimalistische uitgangspunten zijn gedurende het proces nooit ter discussie gesteld, wat ervoor heeft gezorgd dat ze vrijwel ongewijzigd hun weg hebben gevonden naar het eindresultaat.

Onnodige details wegsnijden

Minimalisme en oprechtheid in de detaillering en materialisering was de ultieme uitdaging. Het bleek een hele opgave om alle onnodige details weg te snijden. Daarbovenop waren er enkele productionele, logistieke en constructieve uitdagingen die moesten worden overwonnen. Alle betrokken partijen werden keer op keer uitgedaagd om mee te denken over de beste manier om deze potentiële problemen te tackelen.

Het storten van de betonnen volumes die naadloos aansluiten op begane grond en kelderniveau was tijdrovend en complex omdat de paskamers en de pantry er direct in meegestort moesten worden.

Het betonnen meubilair, dat meer dan 2000 kilo per item weegt, moest in de kelder getild worden. Om dit voor elkaar te krijgen, moest de vloer van de begane grond versterkt worden om instorting tegen te gaan.

Beheersing van het proces

Een subtiel detail in het interieur is de gezandstraalde muur. Het vergde een flinke hoeveelheid stof. Het cement moest tot op een bepaalde diepte worden verwijderd. Dit proces stelde de voortgang van het hele project op de proef, maar een compromis kon ook op dit punt niet worden gemaakt. Zoals te zien is in de renderings, komt het eindresultaat exact overeen met de plannen. Beheersing van het proces en de betrokkenheid van alle partijen zorgde ervoor dat dit mogelijk was.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Singel 465
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel ETQ store in Amsterdam door studiojosvandijk
  • Projectarchitect(en) Jos van Dijk
  • Aannemer Bouter Bouw Leiden
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-03-2015
  • Definitief ontwerp 01-06-2015
  • Aanvang bouw 21-09-2015
  • Oplevering 01-08-2015
  • Opdrachtgever ETQ
  • Ontwerpbureau studiojosvandijk
Reageer op dit artikel