Project

Het oudste deel van de gebouwen van ETAP werd afgebroken en vervangen door een gelijkvloers gebouw dat lineair aansluit op het LIPA, het lichtpaviljoen gebouwd in 2000. Het gebouw biedt plaats aan een showroom, een demonstratieruimte, vergaderzalen, opleidingslokalen en een personeelsrefter. De personeelsinkom tussen de bestaande kantoren en de nieuwbouw werd vernieuwd. De nieuwbouw is geïntegreerd in het geheel, met de structurele voorzieningen om er later een verdieping op te bouwen .

ETAP 3

De lijnen van de transparante gevel van het LIPA werden doorgetrokken en verbinden de  ruimten die als glazen volumes in het gevelvlak zijn geschoven. Het spel  tussen  open en gesloten brengt  licht binnen in de showroom en  refter, en zorgt voor de groenbeleving van de tuin die het gebouw scheidt van de drukke weg. Een  spectrum van kleurvlakken ondersteunt het spelen met  licht.

De uitdaging om een  gebouw te realiseren in een context,  is de overgang tussen oud en nieuw onopgemerkt  laten verlopen, maar het gebouw  een eigen identiteit te geven.  In het semipubliek toegankelijk deel van de showroom, vergader- en opleidingslokalen is lichtbeleving het sleutelwoord. De zwevende wand die de personeelsrefter  en het terras omsluit,  biedt privacy en rust tijdens de pauze maar laat de beweging van de omgeving toe. 

Bij de keuze van de materialen is aandacht gegeven aan kwaliteit en duurzaamheid, maar ook aan functionaliteit en neutraliteit. Een samenspel  tussen  open en gesloten,  tussen warm en koud, om het product verlichting in de kijker te plaatsen.

Voor de opleiding- en vergaderlokalen is aan de voorgevel een op maat gemaakte zonwering voorzien door middel van vertikaal beweegbare lamellen die gestuurd worden door het daglicht,  voor een optimale lichtregeling in de lokalen. De zwarte lamellen komen terug in het binnenschrijnwerk. Het onregelmatige  ritme hier zorgt voor privacy bij het circuleren in de gang maar biedt transparantie vanuit de lokalen.  In het project zijn duurzame armaturen gebruikt met LED verlichting.

De koudwateropslag ( KWO) van het bestaande gebouw werd uitgebreid voor het nieuw deel. KWO is een installatie die koud of warm water oppompt naargelang de nood om het gebouw te koelen in de zomer of te verwarmen in de winter. Op deze manier gaat geen energie verloren.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Antwerpsesteenweg 130
  • Plaats Malle
  • Projecttitel ETAP 3
  • Projectarchitect(en) Danny Cabuy
  • Toeleveranciers false
  • Programma Verbouwing kantoren
  • Voorlopig ontwerp 12-06-2015
  • Definitief ontwerp 12-06-2015
  • Aanvang bouw 25-09-2015
  • Oplevering 12-06-2015
  • Opdrachtgever Etap nv
  • Ontwerpbureau Cabuy & Pauwels Architecten
Reageer op dit artikel