Project

Deichman Grünerløkka bibliotheek Oslo – Aat Vos ism Artisan Tech

Interieur

Deichman Grünerløkka bibliotheek Oslo – Aat Vos ism Artisan Tech
Deichman Grünerløkka bibliotheek Oslo – Aat Vos ism Artisan Tech. Beeld: Marco Heyda

In Grünerløkka, Oslo’s meest trendy wijk, staat het oudste bibliotheekgebouw van Oslo. Door een recente complete renovatie door Aat Vos in samenwerking met Artisan Tech is het pand getransformeerd tot hotspot van de wijk.

Toelichting Aat Vos – Voor de bibliotheek was een nieuw ontwerp gepland, echter moesten de originele, monumentale elementen van het gebouw behouden worden. In het ontwerp voor de transformatie was het een balans te vinden tussen de originele en de herziene versie.

De toegankelijkheidsvoorzieningen (toiletten en liften) zijn vergroot. De grootste verzameling stripboeken van Noorwegen is naadloos geïntegreerd. Betonnen pilaren zijn gedecoreerd, de massief stalen structuur heeft een industriële twist gekregen als toevoeging van het art deco interieur. Vrijstaande boekenkasten zijn verwijderd en in plaats daarvan zijn de traditionele boekenkasten aan de muur opnieuw gebruikt.

aatvos_Grünerløkka_Library-Foto-Marco-Heyda-18

Beeld: Marco Heyda

De verlichting is heroverwogen – van eenvoudig omgevingslicht tot intrigerende kastverlichting (subtiele aanpassingen met een groots effect). Door de planken op te tillen is een verlichte plank toegevoegd. Deze plank toont nu speciale items op een eigentijdse manier – zoals de strips en grafische boeken van de afdeling Serieteket van Deichman.

Meubels

Comfortabele, vintage meubelstukken zijn gebruikt om loungehoeken te creëren. Ze kunnen eenvoudig worden verplaatst of verwijderd, waardoor een vloeiende overgang van ‘werkmodus’ naar ‘evenement modus’ mogelijk is. Het interieur bevat tal van andere elementen die van de bibliotheek een multifunctionele locatie maken.

aatvos_Grünerløkka_Library-Foto-Marco-Heyda-18

Beeld Marco Heyda

Een massieve informatiebalie op de begane grond kan bijvoorbeeld worden omgevormd tot een bar. Het ontwerp verwijst naar de art deco periode, gemixt met industriële en steam punk elementen. Vintage scheepslampen benadrukken het industriële gevoel.

De eerste verdieping biedt een nieuwe kleurrijke ‘Kids Experience’, een workshopruimte en een podiumgedeelte. De twee in
het oog springende wandpanelen lopen als het ware op vloeiende wijze de ruimte binnen. Deze ‘golfconstructie’ kan worden gebruikt als een display of om spullen van bezoekers op te bergen.

De constructie is voorzien van een artwork van kunstenaar Emma Lindström. De organische cellulaire vormen van haar werk, sluiten aan op de vloeiende vormen van de constructie. In het kidsgedeelte draait alles om fantasie en belevenis, door de ontwerpers
ook wel omschreven als ‘een uniek interieur met invloeden uit een victoriaanse sci-fi smeltkroes’.

Beeld Marco Heyda

Gereedschapskist

Met het Grünerløkka-bibliotheekconcept kunnen mensen contact maken, ontdekken, inspireren, co-creëren en leren. De getransformeerde bibliotheek is door de ontwerpers bedoeld als een gereedschapskist voor de gemeenschap, zowel in praktische als in metaforische zin. De bibliotheek stelt mensen niet alleen in staat boeken en gereedschap te lenen, maar organiseert ook workshops, reparaties, ruilmarktdagen en verstrekt zaden om thuis te planten of geeft advies over hoe mensen thuis hun eigen voedsel kunnen verbouwen.

Deichman Grünerløkka zal zich ook richten op het organiseren van evenementen waardoor deelnemers meer inzicht zullen krijgen in hun samenleving en hoe zekunnen handelen om deze positief te beïnvloeden. De boekenkasten van Grünerløkka Library bezit een van de meest
omvangrijke collecties in Oslo op het gebied van sociale kwesties.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Deichman Grünerløkka bibliotheek Oslo
  • Opdrachtgever Deichman Grünerløkka Library
  • Ontwerpbureau aatvos (design concept, strategie, creative direction) en Artisan Tech - Damian Williams & team – (productie & ontwikkeling) in samenwerking met Håndverkskompaniet
Reageer op dit artikel