Project

Interieur Goede Doelen Loterijen Amsterdam – D/DOCK (deel 2)

Interieur

Interieur Goede Doelen Loterijen Amsterdam – D/DOCK (deel 2)
Goede Doelen Loterijen Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Marieke Giele

Voor het nieuwe kantoor van Goede Doelen Loterijen Amsterdam realiseerde D/DOCK een levendig interieur dat is geïnspireerd op een mediterraans dorpsplein. In het atrium zorgt een zwierige trap voor een levendige ruimte voor ontmoeting. Terwijl een meanderende functionele wand juist fungeert als afscheiding naar de rustige werkomgeving. 

Oorspronkelijk waren de Goede Doelen Loterijen gevestigd in verschillende panden aan de Van Eeghenstraat naast het Vondelpark. Vijf jaar geleden kocht de organisatie een leegstaand kantoor aan de Zuidas om de ruim 500 medewerkers samen te brengen in een pand. In het door Benthem Crouwel Architects gerenoveerde pand realiseerde D/DOCK een dynamische werkomgeving waar de identiteit van de Goede Doelen Loterijen in naar voren komt.

Mediterraans plein

In de transformatie is de open binnenplaats omgetoverd tot het kloppende hart van het kantoor. Medewerkers van de organisatie zijn uitgenodigd om hier de unieke binnengevels van geperforeerd plaatstaal te ontwerpen. Zo ontstaat het idee van een mediterraans plein waar je even rustig kan zitten op een bankje onder de bomen.

Een zwierige trap nodigt uit tot bewegingen door het atrium. Onderweg gaat deze over in bordessen waar medewerkers even een praatje met elkaar maken of aan een tafel zitten te werken. Zo ontstaat een levendig plein vol interacties en ontmoetingen.

Goede Doelen Loterijen Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Marieke Giele

beeld Marieke Giele

Rustige werkomgeving

Een meanderende wand vormt de buffer tussen het levendige atrium en de werkplekken aan de buitengevel van het gebouw. Deze deelt de grote open werkvloer op in kleinere ruimtes voor de verschillende afdelingen. Tegelijkertijd fungeert deze wand als functionele zone en zijn er vergaderruimtes in ondergebracht.

Achter deze functionele wand bevindt zich de ‘cold zone’ waar medewerkers rustig kunnen werken. Het oude meubilair van de organisatie krijgt in dit moderne gebouw weer een frisse uitstraling. Tegelijkertijd geeft het medewerkers een vertrouwd gevoel om tussen de bekende kastjes te werken.

Goede Doelen Loterijen Amsterdam door Benthem Crouwel Architects en D/DOCK, beeld Harm Tilman

beeld Harm Tilman

Tussen het groen

Onder het bladerdak is een nieuwe verdieping gerealiseerd met onder andere een televisiestudio en auditorium. Hier is eveneens een daktuin aangelegd, waar binnen en buiten in elkaar overlopen. Het resultaat is een lichte verdieping waar medewerkers zich weer even in het groene Vondelpark wanen.

Op 6 december opent Koningin Máxima officieel het nieuwe kantoor van de Goede Doelen Loterijen. 

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Goede Doelen Loterijen
  • Opdrachtgever Goede Doelen Loterijen
  • Ontwerpbureau D/DOCK ism Benthem Crouwel Architects

Locatie

Reageer op dit artikel