Project

Damsterpoort

Geen categorie

Een trapeziumvormige atrium geeft het interieur van dit kantoorgebouw een ruimtelijke dynamiek. Van hieruit heeft de bezoeker zicht op de verschillende openbare ruimten van de stad. Het trappenhuis loopt in een lange rechte lijn naar boven en is geheel met eikenhout bekleed. Gebruiksfuncties met een publiek karakter ‘groeien’ uit de houten trap en vormen samen een avontuurlijk interieur landschap.

Damsterpoort

Het kantoorgebouw van woningbouwvereniging Nijestee ligt op de rand van de binnenstad. Door het gebouw op de oorspronkelijke plek van de middeleeuwse stadspoort te plaatsen ontstaat er een nieuw plein met een aanvullende relatie heeft met de reeks van pleinen in de binnenstad. Het totale volume wordt bepaald door de stedenbouwkundige omgeving, de ruimtebehoefte van de gebruikers en door de ondergelegen parkeergarage.

De sculpturale vorm is groot waar het groot kan zijn én sluit aan daar waar de directe context er om vraagt. Het gebouw gaat een relatie aan met een scala van openbare ruimten; de publieke parkeergarage, een intieme plein, smalle straten langs het gebouw en een groot verkeerskundige kruispunt.

Een belangrijk organiserend element in het interieur is de trapeziumvormige ‘canyon’. Door dit atrium komt veel lucht en licht in het binnenste van het gebouw. Een autonoom houten volume meandert door het gebouw en levert een verkeerscircuit met verschillende informele routes en shortcuts in, over en door de ‘canyon’. Vanuit de ‘canyon’ zijn er diagonale zichtlijnen door het interieur met onverwachtse doorzichten op de stad. De ‘canyon’ fungeert als een stad in het gebouw, de verschillende gebruikers kunnen elkaar gemakkelijk ontmoeten.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Damsterplein 1
  • Plaats Groningen
  • Projecttitel Damsterpoort
  • Projectarchitect(en) Alex van de Beld, Allart Vogelzang
  • Toeleveranciers false
  • Programma kantoren
  • Voorlopig ontwerp 29-08-2013
  • Definitief ontwerp 29-08-2013
  • Aanvang bouw 12-12-2013
  • Oplevering 01-12-2012
  • Opdrachtgever Nijestee
  • Ontwerpbureau Onix
Reageer op dit artikel