Project

Dakopbouw KABK

Geen categorie

Het rijksmonument van Buijs en Lürsen (1936) is uitgebreid met een L-vormige dakopbouw die bestaat uit een lichte staalconstructie en transparante gevels. Het interieur is multifunctioneel door de vrije plattegrond, toepassing van demontabele binnenwanden en aanpasbare installatietechniek. De opbouw is reversibel en kan in de toekomst weer ontmanteld worden, zonder het rijksmonument aan te tasten.

Dakopbouw KABK

De dakopbouw is een volledig transparant volume opgebouwd uit staal en glas. Door de maat, schaal en het ritme bouwt de nieuwe gevel voort op de architectuur van Buijs en Lürsen. Ter plaatse van een dakraam in het rijksmonument wordt de doorgaande glazen gevel even onderbroken. Over het dakraam is een schuin glasvlak geplaatst waardoor het letterlijk wordt opgenomen in de architectuur van de dakopbouw. De dakopbouw is reversibel en kan in de toekomst weer ontmanteld worden, zonder dat het rijksmonument aangetast wordt.

 

Door toepassing van een open plattegrond, slimme installatietechniek en verplaatsbare wanden is het interieur flexibel te gebruiken en voor diverse doeleinden (onderwijs, exposities van studentenwerk, kantoorruimten). Flexibel ruimtegebruik is doorgevoerd tot in het detail. Zo hangen kabels met stopcontacten vrij in de ruimte. Ze zijn met een haak aan een kabelgoot bevestigd waardoor de stopcontacten in de toekomst eenvoudig verplaatst kunnen worden. De verdiepingshoge puien zorgen voor veel daglicht in de ruimte en bieden tegelijkertijd een panoramisch zicht op de ministeries, het historische centrum en de binnenplaats van de kunstacademie. De print op het glas dient als zonwering.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Prinsessegracht 4
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel Dakopbouw KABK
  • Projectarchitect(en) Piet Grouls en Klaas van der Molen
  • Toeleveranciers false
  • Programma multifunctionele ruimte
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2010
  • Definitief ontwerp 01-10-2010
  • Aanvang bouw 16-08-2013
  • Oplevering 01-09-2012
  • Opdrachtgever Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
  • Ontwerpbureau architecten van Mourik
Reageer op dit artikel