Project

Community kantoor Gemeente Amsterdam West – Studio Mireau

Interieur

Een werkomgeving ontwerpen waarbij de mens en het groepsgevoel centraal staan. Thuisvoelen en samenwerken in een architecturale context. Ieders stem kon ingebracht worden. Het project is aangepakt als Social Design in een ruimtelijk jasje.

Toelichting Studio Mireau – De vraag was om vanuit de huisvestingsvisie van de gemeente Amsterdam een passend interieur te ontwerpen voor het dynamisch stadsdeel West, bestaande uit oude en nieuwe wijken. Er is veel reuring in de wijk en gecombineerd met indrukwekkende architectuur iconen is er genoeg input om een menselijk interieurconcept uit te werken en gestalte te geven.
De Co-design sessies met de gebruikersgroep leidden tot een eigen benadering op ontmoeten en (samen)werken.

Huiskamer sport. Beeld Jordi Huisman

Centraal op iedere verdieping zijn “huiskamers”, waar het concept Buurtvensters een belangrijke rol speelt. Met verzamelde en bewerkte vintage objecten, 3d geprinte iconische gebouwen en door medewerkers ingeleverde foto’s wordt de verbinding met de wijk voelbaar gemaakt. De foto’s zijn uitgewerkt tot behangen en ook de bestaande kunstcollectie kreeg een plek in het interieur. In de meubel selectie hebben we nieuw en (hergebruikt) meubilair uit het gemeentedepot met elkaar gecombineerd.

Per afdeling is een ander thema en bijpassend kleurenpallet voor de buurtvensters gebruikt : Groen voor de parken en (kamer)planten in de buurt. Blauw voor kunst en architectuur, Rood voor Sporten en Samenleven en Geel voor de Oude volksbuurten.

Als tegenhanger van de kleurrijke ontmoetingsplekken, is de werkomgeving uitgewerkt in warme grijstinten. Binnen de open flexwerk zone zijn buffer-ruimtes (vergaderen, concentratieplekken) om rustig te kunnen werken en overleggen.

Belplek groene wijk. Beeld Jordi Huisman

Op de tweede verdieping is een vergadercentrum met projectruimtes, grenzend aan een grote “patio”, waar geluncht kan worden. Op deze verdieping was vraag naar “ veel groen”, wat is uitgewerkt door planten te verwerken in de kastenwanden.

De opzet Co-design projecten is dat het interieur blijft groeien. In de kasten, huiskamers en buurtvensters is bewust ruimte gelaten voor (meer) eigen objecten, planten, exposities, oproepen en kennis uitwisseling.
Heb je interesse in deze aanpak neem contact op met Nicolet Bekker (info@studiomireau.nl) of check: https://www.studiomireau.nl/workshops/

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bos en Lommerplein 250 (Stadsloket West)
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Community kantoor Gemeente Amsterdam West
  • Projectarchitect(en) Nicolet Bekker
  • Adviseur constructie Verwol
  • Adviseur installaties Technion
  • Aannemer Verwol, Opmeer
  • Interieurarchitect Rob van Haandel, Den Haag. Tekenwerk en projectmanagement.
  • Bouwmanagement Remco de Haan
  • Toeleveranciers Workbrands
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 5500m2
  • Aanvang bouw april 2018
  • Oplevering maart 2019 (gefaseerd)
  • Opdrachtgever In opdracht van Maarten Jamin/ www.bsbp.nl. Indiening via tender
  • Ontwerpbureau Studio Mireau, Amsterdam
  • Interieurbouwer Strak interieurmakers
Reageer op dit artikel