Project

Clubhuis Rugbyclub RFC Haarlem – Dam & Partners Architecten

Architectuur

Het nieuwe clubhuis van rugbyclub RFC Haarlem is een solide bouwsteen met een open relatie naar de omgeving. De kracht en de subtiele eigenheid schuilen in de eenvoud en verassende vanzelfsprekendheid van het ontwerp. Dit komt tot uiting in de detaillering, de materialisatie en de sterke relatie tussen binnen en buiten.

Toelichting Dam & Partners Architecten – Het ontwerp is geïnspireerd op de allure van Engelse clubhuizen en refereert aan een sport vol traditie en saamhorigheid. Het langwerpige gebouw ligt parallel aan de lange as van het hoofdveld en is daadwerkelijk op het veld geplaatst. De verbinding tussen speelveld en toeschouwers wordt hierdoor versterkt. Het clubhuis biedt vrij zicht over het veld, passend in het karakter van een sportpark, ingebed het groen.

Het clubhuis is opgetrokken uit hout, bamboe en beton. Het bestaat uit twee lagen met een heldere eenvoudige hoofdvorm waarbij de kap met een lichte dakhelling domineert. De kap bestaat uit twee in tegenovergestelde richting geplaatste schuine delen, waardoor een ruimtelijk spel tussen de dakvlakken ontstaat. Met de richting van het dak is een primair gebaar ingezet naar het veld toe en wordt hier een verbinding mee begeleid. Hoewel robuust, geeft het volume een verfijnd beeld door de gelaagdheid van het gebruikte gevel materiaal: bamboe. De robuustheid van het gebouw staat synoniem aan de robuustheid van de sport.

In de onderste laag zijn de kleedruimten, een ruimte voor krachtraining en een tribune waaronder zich de materiaal en fysiotherapieruimte gelegen. De kantine bevindt zich op de verdieping en bestaat uit een grote, open ruimte. Deze wordt omringd door een overdekt terras, welke naadloos overloopt in de tribune. De tribune vormt zo een directe transitie van het veld naar de kantine. Ook hier komt weer het leidend principe voor het ontwerp terug, het contact tussen kijker en spel, de verbinding met het gras, de geur, het geluid.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Van der Aartweg 23
  • Plaats Haarlem
  • Projecttitel Clubhuis Rugbyclub RFC Haarlem
  • Ontwerpbureau Dam & Partners Architecten, Amsterdam
Reageer op dit artikel