Project

Chambre de Métiers et de l’Artisanat (CMA) Hauts-De-France in Lille door KAAN Architecten en PRANLAS-DESCOURS

Architectuur

Chambre de Métiers et de l’Artisanat (CMA) Hauts-De-France in Lille door KAAN Architecten en PRANLAS-DESCOURS
Beeld ©Fernando Guerra

KAAN Architecten en PRANLAS-DESCOURS architect & associates (PDAA) uit Frankrijk hebben onlangs de Chambre de Métiers et de l’Artisanat (CMA) Hauts-De-France in Lille (Frankrijk) opgeleverd. Het gebouw is opgezet als nieuwe toegangspoort tot de stad en maakt deel uit van de stedelijke ontwikkeling die in de jaren tachtig is geïnitieerd met het district Euralille, Euratechnologies en Eurasanté.

De CMA is onderdeel van de campus Eurartisanat en ligt aan de rand van het voormalige Vauban-fort uit de zeventiende eeuw dat is vervangen door een hogesnelheidsring. In het zuiden definieert Rue Abélard de omtrek van het masterplangebied waar het CMA-hoofdkantoor bestaande uit een complex van vijf gebouwen en een weelderig park is gerealiseerd. De noordelijke grens van de site wordt bepaald door een spoorlijn en de botanische tuin – Jardin des Plantes de Lille.

Beeld ©Fernando Guerra

Het monolithische gebouw maakt een beschermend gebaar naar de omringende natuur en versterkt de dialoog tussen de verschillende elementen van het gebied.

In brede horizontale stroken spreidt de CMA zich uit over drie verdiepingen oplopend uit een vierkante voetafdruk van 80 bij 80 meter. Het huisvest zowel educatieve functies als ruimtes voor het ondersteunen van ambachtelijke bedrijven. Elke verdieping heeft een sterke verbinding met het groene landschap: op de eerste verdieping hebben KAAN Architecten en PDAA een prominente cantilever ontworpen die een schilderachtig uitzicht op Lille en de tuinen omlijst.

Het gebouw heeft twee openbare pleinen op verschillende niveaus. Op de begane grond bevindt zich de nieuwe Place des Artisans (zuiden), terwijl een groot terras ten noorden van de eerste verdieping het project lijnt met de Rue du Faubourg d’Arras en via een brug verbindt. Beide openbare ingangen zijn verbonden door een enfilade met representatieve ruimtes: zuidelijk plein, hal, het auditorium en de foyer, evenals een brede opening met uitzicht op het noordterras. Bovendien dient elke ingang de twee belangrijkste onderdelen, het opleidingscentrum en de kantoren gewijd aan het ondersteunen van ambachtelijke bedrijfsprocedures.

Beeld ©Fernando Guerra

De CMA is symmetrisch georganiseerd rond zes patio’s. Zij zorgen voor natuurlijke lichtinval en verdelen het gebouw in vier clusters over de drie niveaus.  Functies variëren van lokaal en regionaal bestuur tot onderzoeks- en onderwijsfaciliteiten (kappersschool, kookschool, laboratoria, klaslokalen). Het nieuwe gebouw fungeert als een hub voor beiden die eerder verspreid waren over het historische centrum van Lille.

Om te interageren met het stedelijk weefsel en het omliggende landschap is in het ontwerp veel aandacht voor het gebruik van natuurlijke materialen: glas en steen. De begane grond en tweede verdieping zijn omwikkeld met een modulaire dubbele glazen gevel die zorgt voor klimaatbeheersing en de akoestiek. Over de volledige verdiepingshoogte, heeft elke module een aan de binnenkant gepolijst aluminium venster dat kan worden geopend en een vast glazen paneel aan de buitenzijde met een reflecterende print die zorgt voor een ​​volledig transparante zone op ooghoogte en het gebouw verbindt met de natuur.

©Fernando Guerra

Bovendien zijn de terrasgevels met grote gepolijste aluminium kozijnen bekleed met Vals Kwartsiet, een zeer solide, compacte en vorstbestendige steen uit Zwitserland. Dezelfde steen is gebruikt op de terrasvloeren en in de hal om de link tussen exterieur en interieur te verlevendigen.

Monografie KAAN Architecten

Aan de hand van vijf actuele projecten bespreken we het werk van dit succesvolle Rotterdamse bureau.

Ga naar alle monografieën >

 

Chambre de Métiers et de l’Artisanat Hauts-De-France

Structural adviseur EVP Ingénierie, Parijs
Financieel adviseur Martin & Guiheneuf, Parijs
Installatieadviseur Martin & Guiheneuf, Parijs
Geveladviseur T/E/S/S/ atelier d’ingénierie, Parijs
Keuken installatieadviseur Creacept restauration, Lezennes
Locatiewerk URBATEC, Bussy-Saint-Georges
Landschap TN+, Parijs
Controle DEKRA Construction, Lesquin

Aannemers
Structuur Demathieu et Bard, Marcq en Baroeul
Gevel PMN Lesquin

Leveranciers/uitvoerende partijen

Interieur deuren, ramen SDI, Haubourdin
Plafonds Entreprise Michel, Saint Brévin-les-Pins
Vloeren (techniek) Comey SAS, Villeneuve-sur-Yonne
Schilderwerk Cabre, Courrières
Stenen vloeren Surface carrelage, Wattrelos
Houten vloeren Parqueterie de la Lys, La Chapelle-d’Armentières
Elektriciteit Cegelec Nord Tertiaire, Wasquehal
Riolering, ventilatie en verwarming MGC, Templemars
Liften Schindler, Wambrechies
Meubilair Atelier 31, Saint-Calais
Keukenapparatuur Cofrino, Lambersart
Werk op de locatie COLAS, Nancy

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Place des Artisans, CS 12010
 • Plaats 59000 Lille, Frankrijk
 • Projecttitel Chambre de Métiers et de l'Artisanat Hauts-De-France
 • Projectarchitect(en) Christophe Banderier, Delphine Bresson, Louise de Chatellus, Sebastian van Damme, Gustav Ducloz, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Marylene Gallon, Michael Geensen, Renata Gilio, Julie Heathcote-Smith, Kees Kaan, Maud Minault, Hannes Ochmann, Vincent Panhuysen, Fabien Pinault, Ismael Planelles, Jean Pierre Pranlas-Descours, Ana Rivero Esteban, Anne Roullet, Dikkie Scipio, Marianne Seyhan
 • Landschapsarchitect TN+ Parijs
 • Netto vloeroppervlakte (m2) 14.800 m2 / parkoppervlak 2 ha
 • Programma Kantoren, auditorium laboratoria, klaslokalen, tentoonstellingsruimtes, culinaire school, kappersschool, restaurant, publieke pleinen en een park
 • Voorlopig ontwerp competitie februari 2007-juli 2007
 • Aanvang bouw juli 2009 - januari 2013
 • Oplevering januari 2019
 • Bouwsom inclusief installaties (€) 36.500.000 euro
 • Opdrachtgever Chambre de Métiers et de l'Artisanat Hauts-De-France
 • Ontwerpbureau KAAN Architecten en PRANLAS-DESCOURS architect & associates
Reageer op dit artikel