Project

Centrum voor Jeugd en Gezin – MMX architecten

Geen categorie

Sinds de verantwoordelijkheid voor integrale jeugdgezondsheidszorg bij gemeenten ligt, komen in veel steden Centra voor Jeugd en Gezin (CJG’s). MMX architecten verwierf de opdracht voor het interieur van het CJG in de nieuwe woonwijk Broeckgouw, gemeente Edam-Volendam. Door de onderzoekskamers niet aan de gevel te leggen, opent het centrum zich naar de straat.

Centrum voor Jeugd en Gezin – MMX architecten

Vaak liggen onderzoekskamers aan de gevel, vanwege privacy achter gematteerd glas of gesloten lamellen. “Dat heeft tot gevolg dat medische centra vanaf de buitenkant als niet-uitnodigend en soms zelfs als een bastion worden ervaren”, stelt MMX. Het bureau plaatste de onderzoekskamers om die reden in een losstaand ‘paviljoen’, midden in het centrum.

 

Zones

Rond de kleurrijke binnengevel met afgeronden hoeken ontstaan zo verschillende zones. De lichte wachtruimtes liggen achter hoge ramen direct aan de straat, waardoor transparantie en interactie wordt gegarandeerd. De werkplekken en ruimtes voor het personeel liggen achter de onderzoeksruimtes.

 

Folderwand

Volgens MMX hebben wachtruimtes “de neiging te veranderen in holle reclamezuilen, langzaam dichtgeplakt onder de stroom van goedbedoelde folders, posters en brochures.” Een lange open folderwand anticipeert hierop. In de essenhouten constructie is aan twee zijden plek voor 100 folders, zo wordt voorkomen dat de wachtruimte in de toekomst verrommelt.

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Wieringenlaan 1
  • Plaats Volendam
  • Projecttitel Centrum voor Jeugd en Gezin – MMX architecten
  • Adviseur installaties Overdevest Advies, ‘s Gravenhage
  • Aannemer Mercuur Bouw BV, Volendam
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2013
  • Aanvang bouw 12-12-2016
  • Oplevering 01-01-2015
  • Opdrachtgever gemeente Edam-Volendam
  • Ontwerpbureau MMX architecten
Reageer op dit artikel