Project

Business School Hogeschool Rotterdam – Paul de Ruiter Architects

Architectuur

Op de universiteitscampus in Rotterdam is het tweede onderwijsgebouw door Paul de Ruiter opgeleverd. In het ontwerp worden bestaande en nieuwe gebouwen verbonden tot één Business School voor de Hogeschool, met alle economische opleidingen onder één dak. Een terugkerend element is een groot atrium waarin het studielandschap zich informeel doorzet.

Business School Hogeschool Rotterdam – Paul de Ruiter Architects
foto: Levien Willemse

Dit atrium is onderdeel van de nieuwbouw, dat samen met de bestaande vleugels een nieuw ensemble vormt. In drie transparante ‘koppelstukken’ die het geheel verbinden liggen ook de nieuwe entrees. Binnenstraten en uitnodigende trappen creëren een open netwerk van routes, die onderdeel vormen van het studielandschap. Hier is ruimte voor informele ontmoetingen en kunnen studenten samen studeren.

Atrium

In het Polak gebouw verderop de campus, dat naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects twee jaar eerder werd opgeleverd, zijn alle ruimtes georganiseerd rond een atrium. Dit principe is in de nieuwbouw van de Business School herhaald, maar met een andere insteek. Een twintig meter brede trap leidt van de studiestraat naar de vloer van het atrium. Hier en op terrassen op de verdiepingen zijn veel werkplekken gesitueerd waarmee het atrium sterk wordt geactiveerd.

foto: Levien Willemse

Gevel

Om het atrium ligt een flexibele ring waarin nu voornamelijk lokalen en kantoren zijn gesitueerd. De verdiepingshoge glazen gevel zorgt voor veel daglicht, terwijl via teruggelegen geveldelen frisse lucht binnen kan komen. De zonwering is verwerkt in horizontale, uitstekende gevelbanden waarmee tevens aansluiting wordt gezocht op de bestaande bouw. Het gebouw heeft een BREEAM Excellent certificaat behaald.

foto: Raymond van Sabben

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Business School Hogeschool Rotterdam
  • Adviseur constructie Van Rossum Raadgevende Ingenieurs
  • Adviseur installaties Nelissen Ingenieursbureau
  • Adviseur bouwfysica PEUTZ
  • Aannemer SMT Bouw & Vastgoed
  • Interieurarchitect Paul de Ruiter Architects & De Twee Snoeken
  • Opdrachtgever Hogeschool Rotterdam
  • Ontwerpbureau Paul de Ruiter Architects

Locatie

Reageer op dit artikel