Project

Brandweerkazerne Leeuwarden

Geen categorie

BDG Architecten Ingenieurs Zwolle heeft voor de brandweer in Leeuwarden een uiterst compacte kazerne ontworpen met een optimale logistiek en die bovendien bijzonder duurzaam in energieverbruik is.
Voorwaarde voor het ontwerp was dat de brandweer tijdens de uitvoering van de nieuwbouw kon blijven functioneren in een deel van het bestaande gebouw. De bestaande oefentoren is behouden.

Brandweerkazerne Leeuwarden

De routing in het gebouw is zeer efficiënt, waardoor de uitruktijden optimaal zijn. De plattegronden zijn helder en ruimtelijk opgezet. De begane grond bestaat uit de remise, kleedruimten en werkplaatsen. De verdieping met kantoorfuncties is georganiseerd rondom een transparante sportruimte/bijeenkomstruimte. Dit levert spannende doorzichten op richting andere ruimten. Aan de rustige noordzijde liggen de verblijven van de 24-uursdienst.

 

Het brandweermaterieel staat prominent opgesteld achter de transparante gevel. De print op de gevel is geïnspireerd op de kenmerkende reflectiestroken van brandweerpakken. De functies achter de gevel zijn van buiten goed te zien. Het alzijdige gebouw heeft door de functionele overstekken een duidelijke richting, die het gebouw een sterke dynamiek geeft.

 

Voor het personeel fungeert de kazerne als een tweede thuis. Het gebouw ademt een functionele, maar tegelijk warme sfeer. De ruimtelijke opzet, de transparante doorzichten en het binnentredende daglicht maken het gebouw tot een aantrekkelijk omgeving om in te werken en te verblijven.

Het ontwerp is erg duurzaam en behaalt een GreenCalc+ score van maar liefst 254.

 

Ontwerp en realisatie

  • Adres Aldlansdyk 1
  • Plaats Leeuwarden
  • Projecttitel Brandweerkazerne Leeuwarden
  • Projectarchitect(en) Wilco Scheffer
  • Toeleveranciers false
  • Programma Brandweerkazerne
  • Aanvang bouw 26-02-2014
  • Opdrachtgever Gemeente Leeuwarden
  • Ontwerpbureau BDG Architecten Ingenieurs Zwolle
Reageer op dit artikel