Project

Brandweer Oude Veiling

Geen categorie

De gemeente Hoorn streeft naar een duurzame samenleving en heeft daarom op 30 juni 2009 de deelnameverklaring aan het programma ‘Duurzaam Inkopen’ ondertekend. Hoorn heeft gekozen voor een hoog ambitieniveau: 75% duurzaam inkopen in 2010 en 100% duurzaam inkopen in 2015. Ten aanzien van duurzaam inkopen streeft de gemeente Hoorn er naar om duurzaamheidscriteria op te nemen in alle aanbestedingstrajecten.

Brandweer Oude Veiling

In juni 2009 won ME-2 architecten bna de prijsvraag voor de brandweerkazerne in Zwaag. Op basis van de genoemde selectiecriteria – visie, flexibiliteit, ervaring en duurzaamheid – werd dit schetsvoorstel als beste beoordeeld. In dezelfde periode werd werd het startsein voor de revitalisering van De Oude Veiling, het oudste bedrijventerrein van Hoorn én de locatie van de nieuwe brandweerkazerne, gegeven. Als gevolg van de ambitieuze doelstellingen van de gemeente Hoorn, stond ook deze ontwikkeling in het teken van duurzaamheid en kwaliteitsverbetering. 

 

Het gebouw, met een bruto vloeroppervlakte van 860 m2, biedt onderdak aan een viertal voertuigen, een ruimte voor de bevelvoerder, een kantine/instructielokaal en voorzieningen voor de brandweerlieden. Aan de kwaliteit van het bouwwerk is, zowel in het exterieur als interieur, bijzondere aandacht besteed. Het gebouw is volledig opgetrokken uit metselwerk en glas, eerlijke materialen en duurzaam door hun lange levensduur. Het metselwerk wordt in het interieur doorgezet, om een diffuse grens tussen binnen en buiten te creëren. 

 

De brandweerkazerne is, in het kader van de duurzame ambities, uitgerust met onder andere photovoltaïsche cellen, zonnepanelen en een mos-sedumdak. In het ontwerp is sterk rekening gehouden met de oriëntatie van het gebouw, op de zonzijden zijn lamellen toegepast die het gebouw voorzien van een natuurlijke zonwering

 

De wens voor een betere aanblik van De Oude Veiling vraagt om de bereidheid van de ondernemers om zelf hun panden en buitenruimten waar nodig te verbeteren. De brandweerkazerne aan de Oude Veiling is in oktober 2011 opgeleverd. De gemeente verwacht hiermee een inspirerend bouwwerk voor de gebruikers en bezoekers van het bedrijventerrein te hebben gerealiseerd en een solide basis te hebben gelegd voor de verdere revitalisering van de Oude Veilin

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oude Veiling 28
  • Plaats Zwaag
  • Projecttitel Brandweer Oude Veiling
  • Projectarchitect(en) Mike Olthoff
  • Toeleveranciers false
  • Programma Kazerne
  • Aanvang bouw 29-11-2011
  • Oplevering 20-10-2011
  • Opdrachtgever Gemeente Hoorn
  • Ontwerpbureau ME-2 architecten
Reageer op dit artikel