Project

ARC19: Vogelkijkhut Bliek op het Haringvliet – RO&AD architecten

Architectuur

ARC19: Vogelkijkhut Bliek op het Haringvliet – RO&AD architecten
detail spant

Bliek is een steiger met vogelkijkhut op een nieuw eiland in het Haringvliet.

Het object op Bliek maakt onderdeel uit van een serie van objecten in en om het Haringvliet die allemaal familie van elkaar zijn. Het zijn allemaal organische vormen die refereren naar uitvergrote levensvormen die mogelijk in het Haringvliet zouden kunnen voorkomen. De opgave was om voor een minimaal budget een steiger, een picknickplek en een vogelkijkhut te maken.

Omdat het budget zo onder druk stond, en we toch iets bijzonders wilden maken, moesten we een aantal listen verzinnen.

Spant

Door een bijzondere samenwerking met de regionale overheden kregen we het voor elkaar om met een maquette en een paar simpele principetekeningen een omgevingsvergunning te krijgen. Zo werd tijd en geld bespaard die in teken en rekenwerk gestoken moest worden. Samen met de aannemer werd vervolgens ter plekke alles uitgezet en de principes van montage besproken. Vervolgens is het gewoon gemaakt, met de maquette op de bouwplaats als referentie. Zo zijn alle details op de bouwplaats verzonnen. De detaillering is zeer direct, ruig en erg praktisch. Ook de constructie is gemaakt zoals je samen een hut bouwt. In het werk, met tussentijdse aanpassingen en trial en error.

Vogelaars

Ook het materiaal moest goedkoop zijn, maar het moet wel in een zeer dynamisch getijdengebied goed blijven. Daarom is hij gemaakt van 2de hands Azobe uit de haven van Breskens, en 2de hands Azobe steenschotten, een overgebleven product uit de voormalige Nederlandse baksteenindustrie.
‘Is het een garnaal? Is het een slang? Is het een schelp? Nee, het is de leukste en minst goed bereikbare vogelkijkhut van Nederland en ver daarbuiten.’

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bliek
  • Plaats Haringvliet
  • Projecttitel Vogelkijkhut Bliek
  • Projectarchitect(en) Ad Kil, Ro Koster, Athina Andreadou
  • Medewerkers Martin van Overveld
  • Aannemer Van Hese Infra, Middelburg
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 100m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 60m2
  • Programma steiger, vogelkijkhut, picknickplek
  • Voorlopig ontwerp januari 2018
  • Definitief ontwerp oktober 2018
  • Aanvang bouw november 2018
  • Oplevering maart 2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 70000
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 70000
  • Opdrachtgever Wereld Natuur Fonds, Zeist
  • Ontwerpbureau RO&AD Architecten

Locatie

Reageer op dit artikel